Homenatge al professor de la Universitat Ernest Lluch en el 18é aniversari de la seua mort

  • Gabinet de la Rectora
  • 21 de novembre de 2018
 
Homenatge Ernest Lluch

La Universitat de València i la Generalitat han ret homenatge al professor i catedràtic d’Economia Ernest Lluch hui 21 de novembre quan es compleixen 18 anys del seu assassinat per la banda terrorista ETA.

L’homenatge a Ernest Lluch s’ha fet al carrer que porta el seu nom i que es troba situat al costat de la Facultat d’Economia, al Campus de Tarongers. A l’acte han assistit la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, i el degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha recordat la persona d’Ernest Lluch per 'la defensa que va fer dels valors cívics de diàleg i reflexió, com bon universitari que era’. Mestre ha afirmat que ‘el millor que podem fer es esforçar-nos perquè els seus valors continuen vius a la nostra societat, especialment en els temps que corren’.

El president Ximo Puig també ha volgut fer èmfasi en els valors del professor Lluch, ‘els valors de la Il·lustració que tanta falta ens fan hui en dia en una Europa últimament sacsejada pel fanatisme: diàleg, racionalitat, fraternitat i pensament crític’. ‘La figura d'Ernest Lluch és molt present en el nostre dia a dia, mentre que dels seus assassins, record del pitjor passat, ningú se’n recorda’, ha remarcat Puig.

‘La petjada que va deixar Ernest Lluch a la nostra societat és incommensurable, especialment en el seu paper de valencianista militant, perquè no oblidem la seua defensa i lluita pel nostre Estatut d’Autonomia, rescatant la identitat valenciana gestionada des de l’autogovern’, ha destacat el conseller d’Hisenda Vicent Soler.

Per la seua part, la consellera Ana Barceló ha recordat el paper d’Ernest Lluch com ministre de Sanitat, autor de la Llei General de la Sanitat de l’any 1986, ‘els principis de la qual continuen vius: atallar les desigualtats socials i territorials per aconseguir una accés a la sanitat públic i universal’, ha assenyalat Barceló.

Finalment, el degà José Manuel Pastor no ha volgut deixar de mencionar la faceta de Lluch com docent i investigador universitari amb la publicació del llibre ‘La via valenciana’, un volum que analitzava l’economia valenciana ‘amb la ferma defensa i propòsit de buscar solucions que impulsaren la nostra economia i societat als anys 70.

El professor i catedràtic de la Facultat d’Economia, Ernest Lluch, va ser assassinat el 21 de novembre del 2000 per la banda terrorista ETA a la seua casa de Barcelona. Ernest Lluch va destacar com un gran defensor del diàleg i la llibertat, i en concret, en el cas del conflicte basc, partidari d’establir ponts com a instrument per aconseguir el respecte als drets humans i la pacificació del País Basc.

Imatges:

Arxivat en: Institucional