L’IFIC organitza el primer campament de formació de joves investigadors del major telescopi de neutrins del món

  • Fundació Parc Científic
  • 14 de novembre de 2017
 
Una imatge dels estudiants en plena activitat del campament

Mig centenar de joves investigadors que treballen en el què serà el major telescopi de neutrins del món, KM3NeT, acudeix des d'avui fins al 17 de novembre a les instal·lacions de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), en el Parc Científic de la Universitat de València, per a participar en el primer ‘campament d'entrenament’ (bootcamp) d'aquest experiment internacional en el qual col·laboren 15 països.

Es tracta de la primera vegada que s'organitza aquest esdeveniment en la col·laboració, amb l'objecte de formar els estudiants de doctorat i postdocs de l'experiment en l'ús de les eines que utilitza KM3NeT. L’IFIC, centre mixt del CSIC i la Universitat de València, coordina la participació espanyola en aquest experiment.

Com explica Juan de Dios Zornoza, investigador d l’IFIC responsable de l'organització de l'esdeveniment, el principal objectiu és entrenar els nous estudiants de doctorat i postdocs en el programari i les eines d'anàlisis que s'usen en la col·laboració. També serà una bona oportunitat per a altres membres de KM3NeT de posar-se al dia en els desenvolupaments més recents.

Diversos experts de KM3NeT guiaran als assistents en sessions pràctiques amb una gran varietat d'exemples, que inclouen simulacions, computació, mètodes estadístics i anàlisi de dades. Part del curs es dedicarà a debatre l'organització de les futures simulacions i desenvolupaments de programari per part dels experts i els investigadors.

És la primera vegada que es realitza aquest esdeveniment formatiu en la col·laboració KM3NeT, on participen 15 països (Alemanya, Xipre, Espanya, França, Geòrgia, Grècia, Holanda, Irlanda, Itàlia, el Marroc, Polònia, Romania, Rússia, Regne Unit i Sud-àfrica).

KM3NeT consta de múltiples línies de detecció, cadascuna d'uns 700 metres de longitud, formades per 18 mòduls òptics digitals que alberguen 31 fotomultiplicadors cadascun. Aquests dispositius detecten la llum Cherenkov produïda per la interacció de neutrins d'alta energia l'origen de la qual se situa fora del nostre Sistema Solar. L'objectiu és estudiar l'univers mitjançant aquesta partícula elemental, un avanç més en la nova Astronomia multimissatger que ha posat en relleu LIGO-Virgo amb la detecció d'ones gravitacionals.

Aquestes línies se submergeixen a 3.000 metres de profunditat en el Mediterrani, que actua com a detector per a aquests neutrins d'alta energia. En l'actualitat s'estan desplegant línies de detecció en dues dels tres llocs triats per a situar KM3NeT: les costes de Capo Passero, prop de Sicília (Itàlia), i Tolon (França), que seran KM3NeT-ARCA i KM3NeT-ORCA, respectivament. La pròxima localització és en Pilos (Grècia). El Fòrum d'Estratègia Europea d'Infraestructures de Recerca (ESFRI, per les seues sigles en anglès) va incloure a KM3NeT en la seua llista d'infraestructures científiques estratègiques de 2016, i el Consorci Europeu de Física de Astropartícules (APPEC) expressa el seu fort suport a l'experiment en el seu últim document amb l'Estratègia Europea de Física de Astropartícules.

La participació del grup de l’IFIC en el projecte KM3NeT té diversos vessants. D'una banda, el grup és responsable del disseny de l'electrònica de les anomenades Control Logic Boards, que processen els senyals detectats en els fotomultiplicadors. També coordina el calibratge temporal del detector, amb responsabilitats tant a nivell de maquinari com d'anàlisi per a dur a terme aquest calibratge. Quant a les anàlisis de física, les principals contribucions se centren en la cerca de fonts puntuals, la cerca de matèria fosca i la determinació de la jerarquia de masses dels neutrins.

Més informació: