El II Congrés de Ciències Gastronòmiques premia als xefs Begoña Rodrigo i José Manuel Miguel

  • Gabinet de Premsa
  • 5 d’abril de 2019
 
Premiats i participants en el congrés.
Premiats i participants en el congrés.

La Facultat de Farmàcia de la Universitat de València ha acollit aquest dijous la primera edició dels Premis Sapiña, que reconeixen la trajectòria professional i la innovació en el camp de la gastronomia. Els guardonats han sigut els xefs Begoña Rodrigo i José Manuel Miguel, respectivament, en el marc del II Congrés de Ciències Gastronòmiques que s’està celebrant aquests dies.

“És un orgull que la Universitat de València t’atorgue un premi a la innovació com recompensa a la trajectòria i l'esforç diari”, ha explicat José Manuel Miguel. Més de vint anys d'experiència i formació li han convertit en un dels xefs més reconeguts i guardonats de la Comunitat Valenciana, actualment responsable dels fogons de Beat, a Calp. És el primer espanyol que, al llarg de la seua trajectòria, ha guanyat una estrela Michelin tant a França com a Espanya.

Per part seua, la guanyadora de Top Chef España Begoña Rodrigo ha destacat el paper de la dona cuinera: “Em sembla molt encertat que es pose el focus en la dona per a donar visibilitat en un sector com el de la cuina”. Begoña Rodrigo compta amb una dilatada experiència en gastronomia i des de l'any 2005 està als comandaments de la Saleta, un exclusiu restaurant de València en el qual Begoña experimenta amb els productes més locals per a donar-los un concepte global. 

El degà de la Facultat de Farmàcia, Juan Carlos Moltó, ha sigut l'encarregat de fer lliurament dels premis. L'objectiu del congrés és reflexionar sobre els diferents camps d'estudi que giren entorn del grau de Ciències Gastronòmiques mitjançant tallers, xarrades i ponències organitzades per experts del sector: “El que diferència a aquest grau és el seu enfocament científic, no tenint tant pese la cuina sinó també la gestió, la seguretat alimentària i altres àrees de la gastronomia”, ha explicat el degà.

En la primera jornada ha destacat el taller de disseny del producte i elaboració de destil·lats de la mà de Pere Mercado amb Bodegas Vegamar, el showcooking de Diego Laso, cuiner de Momiji, el maridatge amb vins de DO València. En la segona jornada ha destacat la ponència a càrrec de José María Nácher, que ha intentat respondre a la següent pregunta: Volen els valencians treballar en gastronomia?; també s’ha analitzat el camp de la investigació gastronòmica i l'emprenedoria en el sector, entre altres temes. 

El congrés va ser inaugurat aquest dimecres 3 d'abril pel degà de la Facultat de Farmàcia, Juan Carlos Moltó, el professor i Membre d'Honor de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, José Miguel Soriano, la presidenta de l'Associació de Ciències Gastronòmiques, Claudia Arroyo, i la secretària de l'Associació de Ciències Gastronòmiques, Salud Pina.

Sobre el Grau en Ciències Gastronòmiques

L'Associació de Ciències Gastronòmiques (ACIGA), pertanyent a la Universitat de València, ha organitzat aquesta segona edició del Congrés. Els estudiants del Grau en Ciències Gastronòmiques adquireixen una formació global en restauració. Una titulació que compleix quatre edicions abordant el fet gastronòmic d'una manera que no s'havia estudiat fins ara: abastant tota la cadena de valor del procés. Des del mar on es pesca o la terra on se sembra, fins a la llar o establiment on es menja.

La titulació forma a professionals amb una base científica, tecnològica, sanitària i empresarial de manera que els futurs experts seran capaços de gestionar qualsevol servei gastronòmic. Tot això des d'una perspectiva holística i amb la capacitat d’investigar per a adaptar-se a les noves necessitats del mercat.