II Jornades per la Igualtat de Gènere Digital

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 de maig de 2021
 

La Càtedra de Bretxa Digital celebra les II Jornades per la Igualtat de Gènere Digital, un encontre que ha analitzat els reptes existents per a aconseguir la digitalització. A més, també han presentats els resultats de l’Informe de la Càtedra de Bretxa Digital de Gènere 2020.

La Càtedra de Bretxa digital de Gènere ha celebrat les II Jornades per la Igualtat de Gènere Digital. Un encontre centrat en l’anàlisi dels reptes existents per a aconseguir la digitalització de totes les persones, a través de la millora de les seues competències digitals, en particular de les dones i molt especialment d’aquelles que s’encontren en situacions de vulnerabilitat.

La jornada ha transcorregut íntegrament de manera online i la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre i la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i societat Digital, Carolina Pascual han sigut les encarregades de donar el tret d’eixida a aquest segon encontre.

Tot seguit els i les participants han pogut assistir a les diferents activitats programades, com la xerrada a càrrec de la Secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carmen Artigas; la presentació dels resultats de l’informe de la Càtedra Bretxa Digital de Gènere 2020, el qual ha conclòs que la bretxa digital continua existint a la Comunitat Valenciana. Unes diferències que es veuen incrementades quan parlem de dones en situacions vulnerables.

La jornada ha continuat amb una taula redona centrada en l’anàlisi dels reptes existents per a aconseguir la digitalització de totes les persones a través de la millora de les seues competències. Pilar Almenar, periodista i directora del projecte #Impreses; José A. Estévez, gerent de Tecnologia i Innovació Social d’Ajuda en Acció; M. Fernanda Jaramillo, directora de Social & Tech i Vicente A. Querol, director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori han sigut els ponents.

La jornada ha estat conduïda per la directora de la càtedra, Silvia Rueda i ha acabat amb la clausura de la mà de la directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz; i de la vicerectora d’Innovació i Transferència, M. Dolores Real.


Càtedra de Bretxa Digital de Gènere

La Càtedra de Bretxa Digital de Gènere, allotjada a la Universitat de València, inicia la seua marxa a l'octubre de 2020 fruit del conveni amb la Generalitat Valenciana, amb la finalitat d'abordar la bretxa digital existent entre homes i dones a la Comunitat Valenciana.

La Càtedra naix d'un projecte més ampli vinculat a el Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana, des d'on es coordina un treball conjunt de diferents universitats per a aconseguir un objectiu comú, que és reduir la bretxa digital. Per a això, s'han creat un total de cinc Càtedres en cadascuna de les universitats públiques valencianes:

- Universitat Jaume I (UJI), càtedra de Bretxa Digital geogràfica. 
- Universitat Miguel Hernández (UMH), càtedra de Bretxa Digital i bon ús de les TIC.
- Universitat Politècnica de València (UPV), càtedra Bretxa Digital i diversitat funcional.
- Universitat de València (UV), càtedra de Bretxa Digital de Gènere.
- Universitat d'Alacant (UA), càtedra de Bretxa Digital Generacional.

L'Observatori de Bretxa Digital de la Comunitat Valenciana, creat en 2019 dins de la Direcció General per la Lluita contra la Bretxa Digital, té com a objectiu conéixer, entre altres aspectes, la situació a la Comunitat Valenciana en termes quantitatius i qualitatius de la bretxa digital en matèria d'ús, d'adquisició de competències digitals i de bon ús de les TIC.

A més, analitza la distribució territorial d'aquesta problemàtica i els indicadors que es determinen en les polítiques públiques d'avanç de la societat digital i de lluita contra la bretxa digital de la Generalitat, dependent de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Avanç de la Societat Digital.

Imatges: