L'important paper dels fisioterapeutes durant la pandèmia per la COVID-19

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 de maig de 2020
 

La professora de la Facultat de Fisioteràpia, Marta Aguilar, explica la seua experiència com a professional de l'Hospital La Fé durant la pandèmia i detalla la funció dels fisioterapeutes per a ajudar als pacients afectats per coronavirus a recuperar la seua independència funcional en les millors condicions possibles.

Millorar la funció pulmonar, calmar l'ansietat, disminuir la sensació de dispnea i evitar les complicacions que l'encamamiento, la inactivitat i la medicació ocasionen en els malalts per la COVID-19 són algunes de les funcions que realitzen els fisioterapeutes als hospitals durant aquesta pandèmia mundial. 

Com detalla la professora del Departament de Fisioteràpia de la Facultat de Fisioteràpia, Marta Aguilar, ‘el nostre treball s'emplaça principalment en les Unitats de Vigilància intensiva (UCIs) dels hospitals i en les plantes on els pacients són ingressats o bé perquè no han requerit vigilància intensiva o bé perquè han eixit d'ella després d'un llarg període d'encamamiento on, en molts casos, ha sigut necessari intubarles per a garantir el seu suport ventilatori i vital’. 

El paper dels fisioterapeutes s'engloba dins dels equips multidisciplinaris de professionals que lluiten contra aquesta malaltia i treballen, com relata Marta Aguilar, ‘basant-se en les guies de pràctica clínica i en les recomanacions de societats expertes que es van publicat i actualitzant amb motiu de la pandèmia’.

‘Quan el pacient està en l'UCI, li procurem cures posturals, mobilitzem les seues extremitats, realitzem expansions toràciques i ensenyem respiracions abdomino-diafragmàtiques, amb la intenció de lluitar contra la feblesa i l'atròfia muscular generalitzades característiques de l'UCI i escurçar la seua estada en ella’, destaca Marta Aguilar del seu treball durant aquesta crisi a l'Hospital La Fe de València

Aguilar assenyala que el treball dels fisioterapeutes contínua quan els pacients estan en planta, ‘ja que continuem amb mobilitzacions articulars implicant el pacient però, sense causar-los un major treball respiratori, molt pendents que els paràmetres relacionats amb la seua funció pulmonar es mantinguen en els rangs recomanats, perquè ens interessa continuar guanyant mobilitat i força muscular, però sense que sorgisquen complicacions’. 

En el cas dels pacients que ja tenien una malaltia respiratòria prèvia o bé la COVID-19 li l'haguera ocasionada, se'ls apliquen tècniques de fisioteràpia respiratòria més específiques, amb totes les precaucions necessàries, a causa de l'alt risc de contagi que generen aquests malalts.

L'objectiu últim és que els malalts recuperen la seua independència total i puguen tornar a caminar per si mateixos, procés en el qual continuen acompanyats pels fisioterapeutes i les seues indicacions de realitzar exercicis terapèutics suaus adaptats a les seues necessitats perquè seguisquen amb la recuperació en els seus domicilis.

En aquest aspecte, Marta Aguilar és categòrica: ‘Els motivem perquè estiguen actius per a evitar totes les complicacions possibles. Sobretot insistim que “moure's” no és una opció, sinó una necessitat vital’.

Com a resum de la seua experiència, Aguilar afirma que `la fisioteràpia és una professió molt pròxima tant física com emocionalment amb els pacients, i aquesta experiència ens està fent compartir amb ells la il·lusió que senten per veure's cada dia més recuperats, més capaços de fer tasques com les feien abans i de poder reprendre les seues vides amb les seues famílies. Els pacients han de saber que els fisioterapeutes els estarem esperant per a ajudar-los a alleujar les seqüeles que la malaltia del coronavirus els puga ocasionar.’

___

Aquest contingut ha estat elaborat per l’àrea de comunicació institucional del Gabinet de la Rectora de la Universitat de València amb la col·laboració del Facultat de Fisioteràpia.