Inauguració de l’Advanced Virgo, el projecte internacional d’observació de les ones gravitatòries amb participació de la Universitat de València

  • 20 de febrer de 2017
 
Advanced Virgo

Advanced Virgo, el projecte internacional d'observació de les ones gravitatòries en el qual participen experts de la Universitat de València, s’inaugura hui dilluns a Pisa. Advanced Virgo augmentarà la sensibilitat de la detecció i permetrà l'exploració d'un volum de l'univers 1000 vegades major.

Advanced Virgo serà capaç d'observar els últims minuts de la vida de parells d'estels compactes, com ara estels de neutrons i forats negres, mentre aquests s'aproximen en espiral fins que finalment es fusionen en un objecte major. També permetrà localitzar senyals periòdics dels molts púlsars coneguts que giren a un ritme de fins a mil revolucions per segon. El projecte Advanced Virgo és una millora considerable de l'interferòmetre Virgo.

Les ones gravitatòries són la nova eina de l'astronomia observacional amb la qual serà possible estudiar fenòmens violents de l'univers, tals com la mort de sistemes binaris formats per estels de neutrons i forats negres, les explosions supernova i els processos que van tindre lloc en l'univers primitiu poc després del Big Bang. Aquests fenòmens proporcionaran oportunitats úniques per a explorar la gravitació en condicions extremes i provar la seua teoria: la relativitat general. Advanced Virgo s'unirà en breu a l'esforç global per a detectar ones gravitatòries i contribuir a aquesta nova era de la física i l'astronomia.

Un grup de deu investigadors espanyols dels departaments d'Astronomia i Astrofísica, i de Matemàtiques, de la Universitat de València, coordinats per José Antonio Font, es va incorporar a la Virgo Collaboration el passat 1 de juliol de 2016.

Aquesta col·laboració científica està formada per un equip internacional d'investigadors i tècnics que treballen conjuntament en la construcció, la validació, i l'operació de l'interferòmetre Advanced Virgo, amb l'objectiu de desenvolupar el camp emergent de la física i l'astronomia d'ones gravitatòries. Hui en dia, al voltant de 250 persones són membres de la Virgo Collaboration, repartides en diferents institucions de sis països europeus –França, Itàlia, Holanda, Polònia, Hongria i, des de juliol de 2016, Espanya. La Virgo Collaboration, al mateix temps, manté acords de col·laboració amb la LIGO Scientific Collaboration, vinculada als dos interferòmetres nord-americans Advanced LIGO, responsables de les històriques deteccions d'ones gravitatòries anunciades recentment, GW150914 i GW151226, un assoliment científic sense precedents.

L'equip de la Universitat de València, únic grup nacional membre de la Virgo Collaboration, contribueix a la col·laboració en diverses línies de recerca: des del desenvolupament d'algoritmes per a l'anàlisi de senyals gravitatoris i estimació de paràmetres de fonts astrofísiques, fins a la generació de patrons de radiació gravitatòria mitjançant tècniques de relativitat numèrica, passant pel desenvolupament i l'aplicació de mètodes numèrics per a la detecció i classificació de fonts de soroll instrumental en els detectors avançats.

La instal·lació d’Advanced Virgo ha conclòs i el seu comissionat està progressant ràpidament cap a la primera fase de presa de dades.

Per a celebrar aquest assoliment, se celebrarà una cerimònia d'inauguració en l’European Gravitational Observatory a Cascina (Pisa), en la qual intervindran representants dels governs nacionals i presidents de les organitzacions científiques de la Virgo Collaboration.

En representació de les autoritats espanyoles assistirà a la cerimònia d'inauguració d'Advanced Virgo, Salvador Fortes Alba, secretari general de l'Agència Estatal de Recerca. El coordinador del grup de la Universitat de València, José Antonio Font, també participarà en la cerimònia.

Pàgina web del detector Virgo: http://www.virgo-gw.eu/