Inauguració I Congrés sobre mesurament i abordatge del sensellarisme a la ciutat de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 26 d’octubre de 2020
 

En les jornades es presenta els primers resultats de l’estudi elaborat entre la Facultat de Ciència Socials, l’Ajuntament de València i diverses entitats socials sobre el nombre total de persones sense llar al cap i casal i que mostra la realitat heterogènia d’aquest col·lectiu.

Del 26 al 27 d’octubre té lloc de manera presencial i telemàtica el I Congrés sobre mesurament i abordatge del sensellarisme a la ciutat de València, organitzat per la Facultat de Ciències Socials, l'àrea de Benestar i Serveis Socials de l'Ajuntament de València i nombroses entitats socials com Cepaim, Casa Caridad, Associació Natania, Bokatas ONG, Missió Evangèlica Urbana, Rais, Fundació Salut i Comunitat, Comité Ciutadà Antisida, Càritas, Metges del Món, Accem, Creu Roja Espanyola, Sant Joan de Déu.

La trobada pretén evidenciar la responsabilitat social universitària exposant el primer diagnòstic de recompte nocturn de sensellarisme a la ciutat de València. Açò suposa un avanç en la confluència de les demandes socials del territori pròxim amb les entitats socials, l'administració i la universitat avançant cap a un treball cooperatiu on alumnat, usuaris, professionals i professorat puguen compartir objectius comuns per a abordar de manera col·lectiva necessitats de la realitat pròxima.

El congrés compta amb ponències sobre l'experiència d'altres ciutats en els recomptes nocturns, així com experts professionals de la intervenció social de València que han participat de manera activa en la construcció d'aquest primer diagnòstic. També participarà estudiantat de Treball Social que va participar per mitjà de la metodologia d'aprenentatge-servei.

La inauguració del congrés ha tingut lloc a la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials i ha estat presidida per la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, el degà de la Facultat de Ciències Socials, Albert Moncusí, i el director del departament de Treball Social i Serveis Socials, Fran Ródenas.

El primer que ha destacat la rectora M.ª Vicenta Mestre a la seua intervenció és ‘la importància que l’estudiantat conega i s’involucre en una problemàtica que tristament s’agreuja per la COVID-19 com les persones sense llar, perquè aquests estudiants són els professionals del futur’. A més, la rectora ha afegit que ‘una societat que es vol considerar avançada, com la nostra, ha d'enfrontar-se a aquesta problemàtica social per a no deixar a ningú arrere, però sense estigmatitzacions ni classificacions estereotipades, sinó com responsabilitat de tota la societat’.

El degà Albert Moncusí ha remarcat que ‘les persones sense llar, malgrat el que puga parèixer, no estan soles, compten amb la nostra ajuda per a entre tots, entitats socials, Ajuntament i UV, conèixer la seua realitat, diagnosticar-la i trobar solucions per tal de millorar la vida de les persones. Perquè la llar, i més en els temps actuals de pandèmia pel coronavirus, es fa més necessària que mai com espai segur’.

‘És de vital importància unir sinergies entre entitats socials i universitats, perquè d’aquesta col·laboració, per exemple, es desenvolupen les pràctiques externes del nostre alumnat que tan necessàries són per tal d’assolir una formació completa que mostre la realitat que n’hi ha; per tant, gràcies a les entitats per facilitar aquestes pràctiques’, ha afirmat el director Fran Ródenas.

Finalment, des de les entitats socials, Yolanda Polo, tècnica social del Comitè Antisida de València ha puntualitzat que ‘volem visualitzar que la problemàtica del sensellarisme és multifactorial. La realitat és que qualsevol persona pot veure's abocada a una situació de sensellarisme. Perquè l'única cosa que tenen en comú totes elles, és la situació de no tindre llar. Per tant, és important donar a conéixer a la societat la complexitat que envolta a aquestes persones i fer un canvi de mirada’.