Inici del seminari internacional de la Càtedra Prospect 2030 sobre la Gobernança de les àrees metropolitanes a Europa

  • Gabinet de la Rectora
  • 23 d’octubre de 2020
 

El webinar analitzarà el paper de les ciutats europees davant les grans transformacions econòmiques, socials, ambientals i culturals que necessiten d'una resposta política a aquesta nova realitat metropolitana.

Els dies 23 i 24 d’octubre se celebra de manera online el Seminari de la Càtedra Prospect 2030 ‘Gobernança de les àrees metropolitanes a Europa’. La Càtedra Prospect és una càtedra conjunta de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) la Universitat de València i la Generalitat Valenciana.

S'estima que en 2030, el 60% de la població viurà en àrees urbanes. Davant un escenari on el món s'urbanitza cada vegada més, arriben transformacions econòmiques, socials, ambientals i culturals que necessiten d'una resposta política a aquesta nova realitat metropolitana. Així s’ha de plantejar com abordar els desafiaments a les ciutats des d'una escala superior a la municipal i veure que manera podran conviure l'escala metropolitana i urbana en aquest context de canvi espacial.

El seminari pretén donar llum a aquestes qüestions a partir de l'exposició de bones pràctiques en altres regions europees amb l'objectiu de servir de referència als actors polítics i poder avançar en l'impuls de noves formes de governança metropolitana a les regions urbanes i metropolitanes espanyoles. En aquest sentit, buscant posar en pràctica i adaptar les bones pràctiques al context espanyol, s'exposaran una sèrie de casos de l'àmbit nacional amb l'objectiu de poder realitzar una comparativa i obtenir les claus que han generat aquest desinterès per la governança metropolitana al nostre país.

La inauguració ha comptat amb les paraules de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, junt amb el director del seminari, Andreas Hildenbrand.

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha destacat ‘el compromís de la UV amb la transformació social i transferència de coneixement de la universitat a la societat que es fa patent en les càtedres institucionals i que ens converteix en una de les universitats de l'Estat amb major nombre de càtedres i amb major diversitat d'enfocaments i temàtiques. Les càtedres institucionals permeten dur a terme un treball específic sobre un tema, utilitzant gran diversitat d'aproximacions i enfocaments pluridisciplinaris, i fent un paper fonamental d'interconnexió entre universitat, administracions públiques, empreses i agents socials dinamitzadors de l'estructura social. En definitiva, les càtedres institucionals tenen el paper de connectar amb la societat per a l'aplicació del coneixement que generem’.

‘Les metròpolis cobren un nou sentit en les vides de les persones i per tant requereixen noves formes de governança reforçades, flexibles, eficients, democràtiques, inclusives i col·laboratives’, ha assenyalat el president Ximo Puig. Així mateix, Puig ha afegit que ‘amb l'Agenda Metropolitana trobarem més i millors respostes per a modular unes ciutats que enderroquen muralles mentals i estenguen ponts amb tot el seu entorn més enllà de les fronteres municipals i seminaris com aquest ajuden a seguir aquesta senda’.

El director de la Càtedra Prospect, Joan Romero, ha recordat el protagonisme que tenen en l'actualitat les àrees metropolitanes com a grans concentradors de riquesa i poder, ja que acumulen el 80% de la riquesa mundial de tot el planeta’. Romero ha volgut remarcar la importància d'aquest seminari perquè ‘a diferència d'Europa, a Espanya no s'han abordat els nous reptes i desafiaments als quals s'enfronten les ciutats. D'ací la necessitat d'aquest webinar d'obrir el debat a Espanya i poder extraure, de les bones experiències europees, la senda a seguir a les regions metropolitanes CV.