L’Institut Confuci de la Universitat de València celebra l’Any Nou Xinés 4719

  • Institut Confuci
  • 11 de febrer de 2021
 
Imatge d'una celebració anterior.
Imatge d'una celebració anterior.

Aquest divendres (12 de febrer) se celebra l’Any Nou Xinès tradicional 4719, i l’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha organitzat un complet programa a distància. Fins al 25 de febrer, i mitjançant Zoom, es podrà assistir a tallers, activitats i conferències a càrrec de reconeguts professionals i experts en les respectives matèries.

Com decorar la casa per l'arribada de l'any nou o per a la festa dels fanalets, realitzant senzilles manualitats; construir un drac tradicional; conèixer els misteris de l'horòscop xinés o escoltar els nous ritmes de la ‘batuchina’, que és una barreja de música xinesa i percussió llatina; són algunes de les propostes de l'ICUV per a aquesta edició.

Es tracta de la celebració més important de la Xina i que també es festeja a la resta del món on hi ha comunitats xineses. En el calendari gregorià, el dia de l'Any Nou Xinés succeeix en la segona lluna nova de l'hivern; i les diverses tradicions marquen el seu final dos setmanes després, enguany el divendres 26 de febrer, quan arriba la Festa dels Fanalets, amb la lluna plena. És per això que els tallers, activitats i conferències de l'ICUV s'allarguen fins a aquesta data. Este any del calendari tradicional xinès 4719 comença el 12 de febrer de 2021 i finalitzarà l'1 de febrer de 2022.

L'animal que li correspon és el Bou d'Or, per l'element de la natura Metall. És el segon dels dotze que componen la sèrie d'animals després de la rata i abans del tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mona, gall, gos i porc.
Una altra de les tradicions d'aquesta celebració a València, que el ICUV s'encarrega de mantenir any rere any, és la de confeccionar i regalar un calendari amb totes les festivitats tradicionals de la Xina, Espanya i la Comunitat Valenciana. S'edita en tres idiomes: xinés, valencià i castellà. En aquesta edició es podrà aconseguir gratuïtament, els dies 11 i 12 de febrer, a les llibreries d'El Corte Inglés de Colón, Avinguda de França, Hipercor Campanar i Nou Centre. També, durant tot el mes, a les dues seus que l'ICUV té a la ciutat: la del campus de Blasco Ibáñez, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; i al campus de Tarongers, a l'edifici Beatriu Civera (Serpis, 29), on es podrà personalitzar amb el seu nom cal·ligrafiat en xinès.

Aquest any, i amb motiu de la situació sanitària, no es podrà celebrar la Gran Cavalcada de l'Any Nou Xinés, l'inici de la qual es remunta a l'any 2012 per iniciativa de l’ICUV, i que comptava amb la col·laboració de l'Ajuntament de València i les associacions d'empresaris i comerciants xinesos de la Comunitat Valenciana. La de 2021 anava a ser la desena ocasió en què les tradicions folklòriques i culturals xineses sortien als carrers de la nostra ciutat. En concret, des del carrer Pelai fins a la plaça de l’Ajuntament on acabava una desfilada a la qual mai van faltar les danses de dracs i lleons típics, grups de wushu (arts marcials), així com exhibicions de taitxí.

Per al director de l’ICUV, Vicente Andreu, "el més important en aquests moments és la salut i, tot i que teníem molta il·lusió a superar les metes d'edicions anteriors de la Gran Cavalcada, en què els visitants es comptaven per milers, hem fet un esforç per traslladar el format en línia tot el que hem pogut. També és una satisfacció comprovar que, en tot este temps sense presencialitat, no ha disminuït l'interès de la societat valenciana per la llengua i la cultura xineses. Els nostres cursos, que ara comencen el segon semestre, segueixen tenint una alta demanda en l'actual format a distància ".

L’ICUV va començar el novembre de 2007 i té com el seu centre contrapart a la Xina a la Universitat Normal del Nord-est amb seu a Changchun, la capital de la província de Jilin. Durant este temps, per les seves aules han passat més de 6.000 estudiants, i uns 4.000 s'han examinat de les proves oficials de nivell HSK-YCT. Més de 80.000 persones han participat en algun dels seus 300 esdeveniments culturals, socials o festius que ha organitzat durant els més de 13 anys de funcionament.

L’ICUV té la consideració d'Institut Confuci Model' per part de la seu central de Hanban, ha rebut diversos premis i mencions, entre els quals cal destacar el 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d'Octubre de la Generalitat i el de ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'eixe mateix any, d'entre els 550 que hi ha arreu del món actualment. A l'octubre de 2020 va rebre la medalla col·lectiva de la Policia Local de València, juntament amb les associacions d'empresaris i comerciants xinesos, per la seva "desinteressada actuació durant l'estat d'alarma i davant la manca de material sanitari i EPIs com a conseqüència de la pandèmia en ocasió de la COVID 19". Així mateix l’ICUV edita, des de la seva creació el juliol de 2010, la revista cultural bilingüe espanyol-xinés Institut Confuci i l'àmbit de difusió és llatinoamericà.

Arxivat en: Institut Confuci