L’Institut Confuci de la Universitat de València celebra el seu XI aniversari

  • Institut Confuci
  • 29 de novembre de 2018
 
Wang Yan, Mavi Mestre, Vicent Andreu.
Wang Yan, Mavi Mestre, Vicent Andreu.

L’Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha celebrat el seu onzè aniversari de difusió de la llengua, la cultura i la societat xineses a la Comunitat Valenciana. Els actes de celebració van transcórrer aquest dimecres (28 de novembre) a la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció. Hi va assistir la rectora, Mavi Mestre, i el vicerector de la Universitat Normal del Nord-est (NENU), Wang Yan.

La benvinguda, al vestíbul de la Facultat, es va realitzar a través d’una exhibició de cal·ligrafia gegant per Adam Liu, col·laborador habitual de l’ICUV, que va oferir els seus traços utilitzant els anomenats “quatre tresors de l’escriptori xinès”: pinzell, tinta, paper i tinter. Abans d’això, van quedar inaugurades dues mostres artístiques: una de cal·ligrafia i una altra de fotografia. En concret, en l’exposició de cal·ligrafia es pot contemplar l’esforç de l’alumnat d’un curs específic de l’ICUV sobre aquest mil·lenari art. I en la de fotografia es poden admirar les imatges que han presentat els integrants de l’Associació d'Estudiants Xinesos de València.

Al saló d’actes de la Facultat, a més, el públic assistent va poder contemplar diverses exhibicions musicals infantils amb instruments tradicionals, com el guzheng que és similar a la cítara o arpa occidentals; així com també d'una representació de wushu, les arts marcials representatives de la Xina.

Les autoritats acadèmiques van posar de manifest la immillorable relació que uneix les dues universitats, la Universitat de València i NENU, aquesta última amb seu a la ciutat de Changchun, capital de la nord-oriental província xinesa de Jilin. Mavi Mestre ha destacat que, a punt de complir 520 anys d’existència, la Universitat “aposta per la internacionalització, amb més d’un miler de convenis actius i, en el cas dels que manté a la Xina, per la seua integració en la Xarxa d’Universitats de la Ruta de la Seda, així com en el fecund treball del nostre Institut Confuci”. La rectora va finalitzar les seves paraules agraint el treball del director de l’ICUV, Vicent Andreu, i ha recordat que recentment s’ha renovat l’acord de col·laboració amb Hanban, la seu central dels Instituts Confuci al món. Per la seva banda, el vicerector de NENU, Wang Yan, va posar de manifest que el ICUV està considerat a la Xina com una referència i que és líder entre els més de mig miler d'aquest tipus de centres que hi ha a tot el món.

Abans de finalitzar els actes, es va procedir a la simbòlica obertura d’ulls de dos dracs i dos lleons xinesos. Es tracta d'animals auspicis i als quals es porta a la vida per desitjar sort en un projecte. L’expert internacional del grup Hong Teck Spain, Santi Valls, va oficiar aquesta cerimònia, en què van participar les autoritats acadèmiques respectives i que va servir per posar el punt final als actes de celebració d’aquest aniversari.

L'ICUV és l’únic centre oficial d'ensenyament de la llengua i difusió de la cultura xinesa a la Comunitat Valenciana. Va començar les seves activitats el 2007 i per les seves aules han passat més de 5.000 alumnes. Edita des de 2010 la revista cultural bilingüe hispano-xinesa Institut Confuci, amb periodicitat bimestral i amb àmbit de difusió en tota Iberoamèrica. Va ser premiat per la Generalitat el 9 d’Octubre del 2017 amb la Distinció al Mèrit Cultural i està considerat com ‘Institut Confuci Model’ per la seu central. Des de 2004, s’han obert 530 Instituts Confuci i 1.113 Aules Confuci a 149 països i regions del món.
 

Arxivat en: Institut Confuci