L’Institut de Drets Humans presenta un documental sobre la mort d’immigrants en les costes espanyoles

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 10 d’abril de 2019
 
Fotografia del periodista Ildefons Sena de la primera víctima documentada de la immigració en les costes espanyoles.
Fotografia del periodista Ildefons Sena de la primera víctima documentada de la immigració en les costes espanyoles.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDHUV) i el Col·legi d’Advocats de València (ICAV) han organitzat la presentació de la pel·lícula “El Naufragio”, un film que documenta trenta anys de morts en l’Estret i Canàries, des de l’aparició del primer cadàver després del naufragi d’una pastera en les costes de Cadis.

La presentació, que tingué lloc en la seu de l’ICAV el dijous 11 d’abril, estigué a càrrec del periodista de la Cadena SER especialitzat en migracions Nicolás Castellano, autor del guió del documental. Després de la projecció, la professora Ángeles Solanes (IDHUV) moderarà un debat en el qual participaran la presidenta de l’ICAV, Auxiliadora Borja, Nicolás Castellano i Nieves García, membre de l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia (APDHA).

“El Naufragio” mostra la cara més tràgica i real de la immigració, repassant la història de milers de persones que han mort intentant arribar a les costes espanyoles, en l’Estret i a Canàries. El documental ha tingut un bon acolliment, assegura Nicolás Castellano: “La gent quan veu el documental es queda planxada. És molt dur”. Es calcula que en aquestes tres dècades, des de la foto de l’Ildefons Sena, que retrata a la primera víctima documentada de la immigració en les costes espanyoles, han mort unes 25.000 persones, a un ritme de deu morts al dia.

“Malgrat tot el relat mediàtic que es fa entorn a totes aquestes morts, quan veus una recopilació d’imatges d’aquest calibre, dius «això està passant a la porta de la nostra casa»; a vegades no volem mirar”, explica Castellano. “Tenim les imatges, tenim els testimonis, però no tenim la memòria. Ni tan sols sabem quanta gent ha mort”. El documental recull també els testimoniatges de gent que ha perdut en aquestes migracions a familiars i amics.

Més informació: