L’Institut d’Economia Internacional i la Fundació València Port investiguen el futur del transport europeu

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 24 de setembre de 2018
 
Imatge d'un vaisell de contenidors

L’Institut d’Economia Internacional de la Universitat de València (IEI) i la Fundació València Port investiguen el futur del sector del transport, junt amb altres dènou socis que s’integren en el projecte Skillful, dotat amb dos milions d’euros per la Unió Europea. Els dies 24 i 25 de setembre s’està desenvolupant a València la quarta reunió plenària del projecte, que serà clausurada per la directora de l’IEI, Amparo Cervera, a la seu de la Fundació València Port.

El projecte Skillful va ser aprovat en el marc del programa europeu Horitzó 2020, amb una durada de tres anys, amb l’objectiu d’identificar les habilitats i competències necessàries per al personal empleat en el sector del transport en tres horitzons temporals (2020, 2030 i 2050) i definir les eines i mètodes de capacitació per aconseguir la formació en les mateixes.

El sector del transport ocupa actualment més de deu milions de persones a la Unió Europea. Segons explica la professora i investigadora María Feo, “el transport és un sector que es desenvolupa, canvia i es veu influenciat en gran manera pel desenvolupament de l’automatització, l’electrificació i l’ecologització del transport, i ha de fer front a dificultats en la dotació de personal en les seues diverses àrees amb personal qualificat i apropiat”. Aquest fet, afegeix, “fa que sorgisca la necessitat imperativa de canvis en els continguts de formació i educació, currículums, eines i metodologies, incorporant aspectes d’aprenentatge permanent per als professionals en totes les àrees del transport”.

Actualment s’està realitzant el curs pilot de diversos cursos de formació i capacitació que pot cobrir les futures necessitats formatives del sector del transport. El projecte pretén revisar críticament els requisits de formació, coneixement i habilitats existents, emergents i futures per als treballadors de tots els nivells del sector, amb especial èmfasi en les competències requerides pels grans canvis que s’esperen en seu si, com ara l’electrificació o l’automatització. També pretén estructurar els currículums i els cursos de capacitació i les característiques d’aquests que es necessitaran per a complir els requisits de competència de manera òptima, posant l’accent en programes d’educació i capacitació multidisciplinaris; i identificar i proposar noves funcions comercials en la cadena d’educació i formació.

Més informació: