L’Institut de Robòtica planteja un projecte de mobilitat sostenible amb cotxes elèctrics a la Coma de Paterna

  • 27 d’abril de 2016
 
IRTIC cotxes elèctrics

La Universitat de València, a través d’un equip de l’Institut Universitari de Recerca de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), ha desenvolupat una proposta per implementar vehicles elèctrics al barri de la Coma (Paterna). L’actuació, InclusivEV, està finançada per l’associació Climate-KIC amb fons europeus i té l’objectiu d’eradicar la pobresa de transport a barris desfavorits.

Els investigadors, pertanyents al grup LISITT (Laboratori Integrat de Sistemes Intel·ligents i Tecnologies de la Informació de Trànsit) de l’IRTIC, han elaborat un projecte que, amb l’objectiu global de fer front a la pobresa de transport a barris desfavorits i comunitats exteriors de les ciutats, promou la inversió en vehicles elèctrics, en aquest cas al barri de la Coma. Aquesta proposta s’ha desenvolupat durant l’últim any i es presenta aquest dijous, 28 d’abril, a la sala de plens de l’Ajuntament de Paterna, a partir de les 10 hores. 

La iniciativa consisteix a instal·lar dues bases d’aparcament de vehicles elèctrics a la Coma i els seus respectius panells solars, amb els quals es podria carregar els vehicles. Per determinar-ne la necessitat, l’equip del LISITT ha estudiat les característiques sociodemogràfiques de la Coma i la seua mobilitat. Així, mitjançant una enquesta, va preguntar al veïnat per la percepció i necessitats de transport. El grup, dirigit per Juan José Martínez, és format per Marta Pla-Castells, doctora en Enginyeria; Lorena Villar i Jorge Suárez, enginyers de camins; i José Javier Samper, professor de l’Escola d’Informàtica. 

La proposta presentada a València forma part d’InclusivEV, projecte que investiga el potencial dels vehicles elèctrics per fer front a la pobresa de transport privat i que està finançat amb fons europeus a través de l’associació Climate-KIC. S’ha dut a terme a Espanya, Polònia, Itàlia i el Regne Unit. Una vegada plantejats els quatre projectes, la fase següent consisteix que l’organització analitze les propostes i decidisca en quin dels països inverteix. 

InclusivEV és finançat per Climate-KIC, la major associació publicoprivada d’innovació a Europa centrada en el canvi climàtic. Es tracta d’una comunitat de coneixement sobre el canvi climàtic promoguda per l’European Institute of Innovation and Technology (EIT) i del qual forma part la Comunitat Valenciana a través de la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea (FCVRE) i l’IMPIVA. Climate-KIC impulsa la innovació en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant associacions creatives grans i xicotetes, locals i globals, entre els sectors privat, públic i acadèmic, i opera a través de 13 centres distribuïts arreu d’Europa.

LISITT
El grup de recerca LISITT de la Universitat de València agrupa més de 60 professionals, tots ells titulats superiors, entre professorat i personal investigador. S’ha especialitzat en l’estudi i desenvolupament de sistemes intel·ligents de transport (ITS), i abasta tant aspectes tecnològics com organitzatius i estratègics. Des del 1989 realitza projectes per a administracions de trànsit i transport, com la Direcció General de Trànsit, el Ministeri de Foment i els seus homòlegs autonòmics dels governs basc i català.