L’investigador Aleix Eixea rep una beca BBVA-Leonardo per a estudiar la mobilitat dels neandertals i 'sapiens' a la península Ibèrica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de juliol de 2018
 
Imagen de la noticia

L’investigador Aleix Eixea, del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, ha rebut una beca BBVA-Leonardo a investigadors i creadors culturals, dotada amb 40.000 euros, per a estudiar les matèries primeres lítiques i la mobilitat del neandertal i l’'Homo sapiens' a la península Ibèrica.

Aleix Eixea, que ha sigut becari postdoctoral Juan de la Cierva a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, i ara és contractat postdoctoral a la Universitat de València, pretén caracteritzar els patrons de mobilitat territorial de les poblacions neandertals i sapiens de la península Ibèrica al llarg del paleolític a través de l’anàlisi de les matèries primeres lítiques.

Amb aquesta finalitat, s’estudiaran els recursos minerals, fonamentalment el sílex, de diversos jaciments arqueològics i d’afloraments naturals, mitjançant fluorescència de raigs X dispersiva en energia (EDXRF), difracció de raigs X (XRD) i anàlisi d’activació neutrònica (NAA). A partir d’aquestes dades, s’analitzaran les relacions socioeconòmiques entre els grups de caçadors-recol·lectors i el medi que habitaren, alhora que s’obtindrà informació sobre l’ús i la gestió dels diferents territoris per part d’aquests grups.

Aleix Eixea és investigador dins el programa APOSTD-Subvencions per a la contractació de personal investigador en fase postdoctoral de la Generalitat Valenciana i del Fons Social Europeu. Les seues línies de treball –des de la Universitat de València i el Muséum National d’Histoire Naturelle a París– estan centrades en la tecnologia lítica, matèries primeres i l’ús de l’espai als jaciments del paleolític mitjà i superior del vessant mediterrani. És llicenciat en Història (2008), Diploma d’Estudis Avançats (2012), doctor en Prehistòria amb menció internacional (2015) i premi extraordinari de doctorat (2016-2017) per la Universitat de València.

Les beques Leonardo, concedides per la Fundació BBVA, estan destinades a fomentar directament projectes de persones investigadores i creadores culturals d’entre 30 i 45 anys, que es caracteritzen per una producció científica, tecnològica o cultural altament innovadora. El projecte es pot desenvolupar en un termini de 6 a 18 mesos. S’han lliurat 64 d’aquestes beques, dotades cada una amb un import brut màxim de 40.000 euros, i repartides en àrees com ciències bàsiques, biomedicina, tecnologies de la informació i de la comunicació o enginyeries i arquitectura, entre d’altres. L’ajut concedit a Aleix Eixea s’inclou en l’àrea d’humanitats, subàrea d’història.