L’investigador Ignacio Durbán guanya el premi Manuel Giménez Abad per la seua recerca sobre descentralització territorial

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 2 de maig de 2018
 
Ignacio Durbán

Ignacio Durbán, investigador del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració, ha obtingut el XV Premi Manuel Giménez Abad de recerca amb el treball 'El Estado Autonómico y pluralidad de legislaciones civiles en España'. Aquest guardó, dotat amb 6.000 euros, estimula la recerca sobre la descentralització política espanyola. El lliurament del reconeixement és aquest divendres 4 al Palau de l’Aljaferia de Saragossa.

Al treball premiat l’investigador ha analitzat els rendiments de la pluralitat de legislacions civils en l’Espanya autonòmica. “El diagnòstic és clar i poc esperançador: tenim un model altament disfuncional per incomprensible i conflictiu”, explica Ignacio Durbán.

L’estudi conclou que la pluralitat interna en determinades àrees del dret civil és tècnicament viable i també pot afavorir la integració territorial. No obstant aquest fet, l’expert assegura que aquesta riquesa “només serà sostenible a Espanya si es repensa el disseny de repartiment competencial atenent a criteris racionals i des dels seus fonaments”.

“La investigació ha revelat un símptoma més de decrepitud de la Constitució de 1978. Enfront d’aquest fet, la meua postura és clara: cal posar en marxa quan més prompte millor la seua reforma, tant en aquest com en molts altres aspectes, per a revertir el creixent procés de deteriorament de la nostra convivència”, ha explicat Ignacio Durbán.

El Premi Manuel Giménez Abad és un dels reconeixements més prestigiosos que es concedeixen en matèria de descentralització política i territorial. En aquest sentit, l’investigador afirma que rebre aquest premi “és un gran honor per a mi, però sobretot es un incentiu per a seguir treballant en el futur amb la mateixa constància i dedicació que fins ara”. El jurat ha estat integrat pels catedràtics Xavier Arbós, Paloma Biglino, Alberto López Basaguren, Fernando López Ramón, Juan José Solozábal, Francesc Pau i Vall i també per José Tudela Aranda.

Ignacio Durbán Martín és professor associat en el Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de València, on es va llicenciar en Dret (2010) i en Ciències Polítiques i de l’Administració (2014). Ha obtingut el Màster en Dret Parlamentari, Eleccions i Estudis Legislatius (2011) per l’Institut de Dret Parlamentari i la Universitat Complutense de Madrid. També és doctor en Dret Constitucional en el Programa de Doctorat en Dret, Ciència Política i Criminologia de la Universitat de València.