La investigadora en Estadística Anabel Forte col·laboradora en el programa de divulgació científica ‘Raíz de 5’ de RNE

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 d’octubre de 2020
 
La investigadora en Estadística Anabel Forte.
La investigadora en Estadística Anabel Forte.

Anabel Forte Deltell (Yecla, 1982), doctora en Estadística per la Universitat de València (UV), participa setmanalment en Raíz de 5, el programa de divulgació científica de Radio 5, RNE, que el passat 31 d’agost va estrenar la cinquena temporada. L’experta, que divulga amb el nom BayesAna, estudia la quantificació bayesiana de la incertesa en la selecció de models i els models jeràrquics bayesians per a dades correlacionades.

La investigadora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa Anabel Forte, ha iniciat la seua col·laboració regular al programa setmanal de Matemàtiques Raíz de 5, a Radio 5. El programa, dirigit i presentat per Santi García Cremades, matemàtic, divulgador i professor de la Universitat Miguel Hernández, tracta cada setmana una temàtica diferent per entendre “des d’allò concret fins a allò abstracte”.

“La meua arribada a Raíz de 5 ha suposat la introducció en el programa d’una secció sobre estadística en un moment en el qual és molt necessari entendre aquesta part de les matemàtiques que es dedica a l’estudi de les dades, que hui en dia podem trobar allà on mirem”, ha declarat l’experta en estadística.

A banda de la seua activitat investigadora, Anabel Forte es dedica a la divulgació i col·labora en diferents projectes de divulgació de la ciència i la tecnologia com StatWars: L’Imperi de les dades per a la difusió de l’Estadística i la Ciència de Dades, i Girls4STEM, un projecte que vol promoure les vocacions en les àrees STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) principalment entre les xiques.

Anabel Forte, durant el seu període predoctoral, va visitar l’Institut d’Estadística i Ciències Matemàtiques Aplicades (EUA i el Laboratori Estadístic de la Universitat de Cambridge. Després d’un període a la Universitat Jaume I continua com a professora Contractada Doctora a la UV. A més, forma part d’organitzacions científiques com la Societat Internacional d’Anàlisis Bayesianes, la Societat Biomètrica Internacional i la Societat Espanyola d’Estadística i Investigació Operativa (SEIO).

 

Bloc: http://anabelforte.com/

Web del programa Raíz de 5: https://www.rtve.es/alacarta/audios/raiz-de-5/

Projecte StatWars: https://twitter.com/StatWarsEs

Projecte Girls4STEM: http://girls4stem.org/#/principal