Investiguen un mecanisme clau en l’evolució de la tuberculosi humana

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 de setembre de 2019
 
Filogènia de l’MTBC amb 4.595 genomes de tot el món inclosos els set llinatges humans coneguts. Cada arc representa una mutació que ha inactivat un patró de metilació en les soques corresponents. /CSIC.
Filogènia de l’MTBC amb 4.595 genomes de tot el món inclosos els set llinatges humans coneguts. Cada arc representa una mutació que ha inactivat un patró de metilació en les soques corresponents. /CSIC.

Personal investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València; de l’Institut de Biomedicina de València (IBV) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), entre altres, ha estudiat l’efecte que les mutacions tenen sobre les diferents soques de la tuberculosi. Els resultats, publicats en la revista Nature Communications, amplien els coneixements sobre l’evolució dels bacteris causants d’aquesta malaltia en humans.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa causada pel bacteri Mycobacterium tuberculosi, que provoca una mortaldat devastadora en humans i animals, i que també comporta importants pèrdues econòmiques. Conèixer com es diferencien els diferents llinatges bacterians augmenta la comprensió dels orígens del bacteri que causa la malaltia i els mecanismes genètics involucrats.

Álvaro Chiner Oms, investigador de la Unitat Mixta Infecció i Salut Pública (Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, FISABIO-CSISP) i de l’IBV, destaca que “hem dut a terme una comparació exhaustiva de transcriptomes i ADN-metilomes de dèneu soques aïllades representatives de l’espectre filogenètic global de les soques adaptades a l’ésser humà del MTBC que ens ha permès descobrir perfils transcripcionals únics”.

El també investigador del CSIC en l’IBV Iñaki Comas explica que en els bacteris no recombinants, on la mutació subministra la major part de la variació genètica, “els processos selectius i no selectius poden tindre un gran impacte en la diversificació funcional. Algunes d’aquestes diferències funcionals poden traduir-se en característiques fenotípiques. El complex Mycobacterium tuberculosi o MTBC, que comprèn un grup de micobacteris que afecten els humans i algunes espècies de mamífers, malgrat la seua diversitat extremadament baixa, mostra importants diferències biològiques entre soques i llinatges filogenètics”.

A més, l’expert indica: “hem observat que els patrons de transcripció diferencial entre llinatges reflectien l’expressió constitutiva de gens que normalment estan associats a la virulència del bacteri. Aïllada de l’oportunitat de generar diversitat mitjançant la transferència horitzontal de gens, l’adaptació transcripcional pot permetre que les soques aïllades d’MTBC optimitzen la seua infectivitat i transmissió en entorns subtilment diferents proporcionats per diferents poblacions d’hostes humans”. En aquest sentit, Comes conclou: “el nostre estudi demostra que la variació en els perfils transcripcionals d’MTBC és causat principalment per mutacions en el punt d’inici de la transcripció i probablement han evolucionat a causa de diferències en les característiques de l’hoste”.

Aquest descobriment podria millorar el coneixement de com les diferents soques de la tuberculosi s’han adaptat a les poblacions humanes per a transmetre’s reeixidament fins a l’actualitat.

 

Article:

Álvaro Chiner-Oms, Michael Berney, Christine Boinett, Fernando González-Candelas, Douglas Young, Sebastien Gagneux, William R. Jacobs Jr., Julian Parkhill, Teresa Cortes i Iñaki Comas. «Genome-wide mutational biases fuel transcriptional diversity in the Mycobacterium tuberculosis complex». Nature Communications. DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-019-11948-6