El Jardí Botànic celebra la seua Setmana de la Ciència, amb conferències, visites guiades i exposicions

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de novembre de 2019
 
Imatge del Jardí Botànic (Foto Coke).
Imatge del Jardí Botànic (Foto Coke).

Del 18 al 24 de novembre, el Jardí Botànic de la Universitat de València celebra la seua Setmana de la Ciència. Hi haurà conferències, visites guiades i una jornada de portes obertes (el diumenge 24).

A més, es llançarà pel canal de YouTube el vídeo titulat ‘Un Jardí de ciència’, que està integrat per quatre vídeos individuals que es llançaran del 18 al 21 de novembre, i un vídeo complet de les quatre intervencions, que es llançarà el dia 22.

El dijous (21), a la sala Hort de Tramoieres, a les 19 hores, el director del Jardí Botànic, Jaime Güemes, oferirà la conferència titulada ‘Conservació de flora: perquè, qui i com’.

La conservació de la biodiversitat és una necessitat urgent per a garantir la vida en la Terra tal com la coneixem. La conservació de la flora valenciana no és aliena a aquesta necessitat. Des de fa més de 30 anys, el Jardí Botànic de la Universitat de València ha estat implicat en aquesta tasca, en estreta relació amb l’administració pública. Però, el segle XXI ha marcat un canvi en la participació ciutadana que ha afectat també la seua implicació en la conservació de les plantes. La denominada ciència ciutadana ha contribuït en les últimes dècades a augmentar el coneixement sobre el qual podem analitzar l'estat d'amenaça de les espècies vegetals.

També hi haurà visites guiades al Jardí Botànic i a les dues exposicions de Microreserves el diumenge 24 de novembre. Seran tres passades: a les 11, 12 i 13 hores. Amb una duració de dues hores.

Les visites guiades dirigides al públic infantil seran també el diumenge a les 11:30 i a les 12:30 hores. La duració serà d'una hora. Consistirà en una visita i un taller de plantes aromàtiques, a càrrec de Ginko Educació. En el taller es mostra on es troba l'aroma de les plantes, la seua funció en la naturalesa i com es pot utilitzar.

Normalment associem l'aroma a les flors, però també el podem trobar  en altres parts de les plantes: fulles, escorça, fruits, arrels i llavors. L’escorça del pins, d'alguns cedres, les llavors d'anís, el perfum de les baines de vainilla o el taronger són alguns exemples. 

La funció dels aromes dolços i agradables en les plantes és per a l'atracció dels insectes ja que els ajuden a la pol·linització i per a les plantes amb fulles aromàtiques de regions caloroses, l'oli essencial ajuda a evitar la seua dessecació, amés d’actuar com a repel·lent contra alguns herbívors. 

En el taller  elaborarem una bosseta de planta seca aromàtica, que és un antiarnes natural. S’explicarà con s’extrau l’aroma de les plantes, mitjançant un alambí i altres coses curioses de les plantes aromàtiques. Durant l'itinerari pel Jardí visitarem especialment zones on podem trobar plates aromàtiques, per poder conèixer-les i olorar-les.  

Arxivat en: Jardí Botànic