Javier Cerezo, seleccionat per a la Universíada d’Estiu 2019 de tir amb arc

  • Gabinet de Premsa
  • 25 de juny de 2019
 
Javier Cerezo
Javier Cerezo

Javier Cerezo, després de proclamar-se campió d'Espanya d’arc de politges o compost, ha sigut seleccionat per a representar la selecció universitària espanyola en la Universíada d'Estiu 2019 de tir amb arc que tindrà lloc del 8 al 14 de juliol a Nàpols, Itàlia.

Cerezo és estudiant de tercer curs de Criminologia de la Universitat de València i esportista d'elit, que competeix en la selecció espanyola des de fa tres anys. A pocs dies de viatjar a Nàpols li preguntem com afronta la competició i aprofitem per a conéixer-lo amb més detall i descobrir com van ser els seus inicis en aquest esport.

Competirà en categoria individual

Li preguntem com se sent pel fet de ser l'únic esportista espanyol universitari classificat en la seua modalitat, l’arc compost, cosa que vol dir que només competirà en categoria individual. Javier Cerezo respon: “Estic bastant satisfet perquè les proves que teníem eren molt difícils. No ens va fer bon temps i la veritat és que vaig tirar molt bé, i vaig ser l'únic que va aconseguir classificar-se”. 

Les seues paraules denoten satisfacció, fruit de la dedicació que ha mantingut per aquest esport durant set anys i mig, encara que el va conéixer molt abans, quan només tenia tres anys. “Vaig començar a tirar quan tenia tres anys, encara que en eixe moment jo jugava a futbol sala. Va arribar un moment, però, que m’hi avorria i li vaig dir a mon pare: Recordes que quan era xicotet em vas dir que m'apuntaries a un club? Perquè vull provar-ho. Ho vaig provar, m’hi vaig enganxar i m’hi vaig quedar”. 

El que el va enganxar

A la línia de tir tots són rivals, però passa tot el contrari fora de la línia. Cerezo explica el bon clima que es respira en la pràctica del tir amb arc: “L'ambient és totalment diferent de l'esport que jo practicava, que era el futbol sala”. Respecte i amistat, un tàndem molt present en el tir amb arc, perquè Cerezo deixa molt clar que: “En aquest esport, es valora molt el respecte entre els tiradors, l’amistat, el joc en equip quan toca jugar en equip. Quan estem en la línia de tir, som rivals, però després pots prendre una cervesa amb el teu rival, amb el que estaves competint abans”.

Estudiar i ser esportista d'elit

L'estudiant de Criminologia fa comptes i suma més de 20 hores d'entrenament setmanal, comptant la part física, mental i d'arc. Però, què queda per als estudis? “Compaginar l’esport amb els estudis, la veritat, no és molt fàcil”, assegura Cerezo. “Enguany em vaig dir: com que no he repetit cap curs, faré tercer en dos anys. Així vaig més relaxat i, la veritat, que molt millor”.

La importància del treball físic i mental

Més enllà dels entrenaments amb l'arc, la part física ocupa un paper destacat. Així ho remarca Cerezo, quan diu: “L'aspecte físic és molt important. Pot semblar que no ho és, però sí que ho és”. Cerezo va al gimnàs dues vegades per setmana: “Treballem sobretot la força isomètrica. Encara que no solem treballar amb moltes càrregues, s'intenta fer un entrenament bastant variat”. Un treball físic al qual se suma l'entrenament cardiovascular, i l'aposta de Cerezo és rodar amb la bici, perquè “ajuda a tindre les pulsacions més baixes, treballar el nostre ritme cardíac. Tot això, després, es nota a la línia de tir. Per exemple, en el meu cas, tinc 45 pulsacions en repòs”. 

El cap. Ell assegura que “és la part més difícil de totes i la més important d'aquest esport”. Ens explica les vies de treballar-lo: “La principal és que tingues algú, com pot ser un psicòleg esportiu, que t’assessore i que et diga quins exercicis pots fer i quins no. També el pots treballar per tu mateix, encara que és probable que et coste més…  Dels tres anys que estic en la selecció espanyola, encara no fa un any que treballe amb un psicòleg”. Cerezo assegura que “qualsevol exercici que t’obligue a concentrar-te en alguna cosa et pot ajudar”. 

Com és la ment de Cerezo?

Cerezo es defineix com una persona forta mentalment, que difícilment es rendeix encara que les coses vagen malament. Afegeix que, “sobretot en aquest esport, una cosa molt important és estar sempre pendent de les coses que depenen de tu i no estar tan pendent de les coses que no depenen de tu”.

Perspectives per a la Universíada d’Estiu 2019

Arribem ja al final de l'entrevista i li preguntem per la seua participació en la Universíada d’Estiu 2019: “Encara que serà una competició difícil pel nivell dels rivals, que és molt bo, hi tinc bones expectatives. Jo crec que aconseguiré un bon resultat. Serà difícil, però jo crec que un bon resultat és totalment factible”.