Joan Sanfélix a la 36UEG: “Els homes hem de pensar la nostra forma d’estar al món”

  • UVGandia
  • 17 de juliol de 2019
 
36UEG_taller noves masculinitats

Abordar des d’un punt de vista crític el model de masculinitat actual és l’objectiu del taller “De la masculinitat tradicional a les noves masculinitats igualitàries” impartit aquest dimecres per Joan Sanfélix, professor de la UV i integrant del col·lectiu Homes Valencians per la igualtat, a la Universitat d’Estiu de Gandia

En paraules del propi Sanfélix “es tracta d’abandonar la idea de la masculinitat tradicionalment masclista i acostar-la a les noves corrents actuals marcades per la lluita per la igualtat i el feminisme. Les noves masculinitats són aquelles que apel·len per una transformació del model tradicional i que es basen en un món marcat per les coresponsabilitats, per les cures, les emocions i fins i tot per la cultura de la pau o l’ecologisme. Es tracta, en definitiva, d’una altra forma d’estar al món com a homes”.

Aquest taller, impartit dimecres a la UEG, buscava visibilitzar les formes possibles de ser un home que trenquen amb el model tradicional, un model que “no és bo per a les dones però tampoc per als homes. Es tracta de caminar cap a un espai que siga més sa per a tots i per a totes”. La vida quotidiana és el punt de partida per a tots els canvis que es puguen produir. Segons el propi Sanfèlix hem de pensar què podem fer cada dia per “deixar enrere la motxilla patriarcal que encara arrosseguem i analitzar com ens relacionem amb el nostre entorn, amb el nostre propi cos i, sobretot, amb el grup dels nostres iguals masculins. Què podem fer i què podem canviar. Autodenominar-se feminista és molt senzill però cal veure què fem a la nostra vida quotidiana per a canviar”.

El coordinador del curs va explicar que aquest és un moviment que va de la mà d’allò que les feministes estan plantejant. Tot i això, confesava que dins dels Homes Valencians per la igualtat existeix un debat sobre quina ha de ser la relació amb el feminisme: “hem de ser els seus aliats però hem de tindre el nostre espai. Hem de convertir els nostres espais en espais feministes però no anar a ocupar el seu lloc. A més, el que tenim que fer és preocupar-nos per la nostra masculinitat i l’efecte que té sobre el nostre entorn i, especialment, sobre les dones”