Jordi Garcés aconsegueix per a la Universitat un finançament europeu de 4,2 milions per a investigar en cures pal·liatives

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 de novembre de 2018
 
(D’esquerra a dreta). El vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo; Jordi Garcés, director de Polibenestar; i la vicerectora d’Innovació i Transferència, Mª Dolores Real Garcia.
(D’esquerra a dreta). El vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo; Jordi Garcés, director de Polibenestar; i la vicerectora d’Innovació i Transferència, Mª Dolores Real Garcia.

L’Institut d’Investigació de Polítiques de Benestar Social (Polibenestar) de la Universitat de València dirigeix el projecte europeu INADVANCE, finançat en el programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea amb 4,2 milions d’euros. El pla té una durada de quatre anys i representa el pressupost més elevat aconseguit per la Universitat per a desenvolupar i implementar cures pal·liatives que responguen a les necessitats de persones majors amb malalties cròniques no oncològiques.

A través d’INADVANCE (Patient-centred pathways of early palliative care, supportive ecosystems and appraisal standard), es pretén dissenyar programes d’intervenció eficaços, sostenibles en el temps i replicables en diversos contextos assistencials i culturals que permeten millorar la qualitat de vida dels pacients. Així mateix, el projecte tracta una de les grans preocupacions d’Europa, ja que pretén reduir l’impacte socioeconòmic de les malalties cròniques.

El consorci del projecte està format per onze socis d’alt nivell acadèmic i tecnològic procedents de set països europeus, baix la coordinació de l’Institut Polibenestar. Al capdavant del programa estan el catedràtic Jorge Garcés Ferrer i la investigadora Ascensión Doñate Martínez.

Els experts implicats en INADVANCE realitzaran cinc assajos clínics a València, Tessalònica (Grècia), Lisboa (Portugal), Leeds i Inverness (Regne Unit) en els quals participaran els pacients i els familiars, així com persones cuidadores informals i professionals assistencials. Per a oferir una atenció més especialitzada, el disseny de les intervencions es basarà en una atenció centrada en el pacient, de forma que el grup investigador dissenyarà aquestes accions amb la persona afectada i els seus familiars, i tindrà en compte les seues necessitats i preferències.

INADVANCE és un dels deu projectes finançats d’entre les 45 propostes rebudes dins de la convocatòria “Novel patient-centred approaches for survivorship, palliation and/or end-of-life care” del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea. Polibenestar està preparant en aquests moments una petició al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per a la seua acreditació com a Unitat d’Excel·lència María de Maeztu, fet que suposaria un important reconeixement per a la investigació que realitza en l’àrea de Ciències Socials de la Universitat de València.

Entre el partenariat d’INADVANCE hi ha cinc socis de l’àmbit acadèmic i d’investigació (Polibenestar, Universitat Politècnica de València, Aristotle University of Thessaloniki, University of Leeds i Erasmus Medical Centre), tres proveïdors de serveis sociosanitaris (Hospital La Fe, Santa Casa da Misericordia d’Amadora i NHS Highland), dos Pymes (Salumedia i Nively) i una organització que es dedica a reivindicar a nivell europeu els drets i les necessitats de les persones majors (AGE Platform Europe).

 

Polibenestar

L’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social és un institut de referència internacional, especialitzat en recerca, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l’àmbit de les polítiques socials. Està dirigit pel catedràtic de Política Social de la Universitat de València Jorge Garcés, qui compta amb una trajectòria investigadora de més de 30 anys i ha ostentat la Càtedra Príncep d’Astúries en la Universitat de Georgetown (Estats Units).

Polibenestar està format per un equip interdisciplinari d’investigadores i d’investigadors amb experiència en projectes de recerca tant nacionals com europeus. En l’actualitat, l’institut treballa en més de 20 d’aquests projectes, en la seua majoria finançats per la Comissió Europea.