Jornada de presentació de la Càtedra de Tributació Autonòmica

  • Gabinet de la Rectora
  • 5 de novembre de 2021
 

La Facultat d’Economia de la Universitat de València ha acollit la Jornada de presentació de la Càtedra de Tributació Autonòmica. La Càtedra, fruit del conveni signat entre la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic i la Universitat té per objectiu principal estretar la col·laboració entre ambdues institucions en l’àmbit del disseny i avaluació de la política publica relacionada amb la tributació autonòmica.

La Jornada, adreçada a investigadors de la Universitat, autoritats i funcionaris de la Conselleria, professionals del sector, estudiants i, en general, al públic interessat per temes relacionats amb la tributació autonòmica ha estat segmentada en dues parts.

La primera d’aquestes ha recollit el punt de vista del sector públic valencià des de tres perspectives molt diferents encara que complementàries. En primer lloc, el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, ha tractat les iniciatives que ha dut a terme el govern de la Generalitat al voltant dels tributs sobre els que té capacitat normativa, tant en la seua modificació com en la creació de noves figures. En segon lloc, la directora general de l’Agència Tributària Valenciana ha exposat l’estratègia que du a terme l’agència de recent creació. I per últim, l’expert de l’IVIE, Juan Pérez, ha analitzat la situació actual i les perspectives del sistema de finançament autonòmic. Tres ponències que han proporcionat una perspectiva molt clara de l’actuació de la Generalitat Valenciana respecte a les principals fonts d’ingressos tributaris.

La segona part de la jornada ha recollit les aportacions realitzades des de la Universitat, tractant  d’abastar diversos enfocaments i generacions. En primer lloc, el doctorand Andrés Abril, ha presentat el darrer Treball de Fi de Màster que s’ha realitat sota la supervisió de membres de la càtedra, relatiu a la reforma de les deduccions autonòmiques de l’IRPF en la Comunitat Valenciana. A continuació, i des d’un enfocament normatiu, centrat en el disseny d’un nou impost, la professora titular del Departament d’Economia Aplicada, Ángeles Valls, s’ha centrat en la Imposició sobre Vivendes Buides. Per últim, ha sigut el director del grup d’investigació EvalPub, Rafael Granell, l’encarregat de presentar, des d'una perspectiva quantitativa, l’Avaluació de les reformes sobre la imposició de la riquesa en la Comunitat Valenciana, centrades en l’Impost sobre el Patrimoni i l’Impost de Successions i Donacions.

La jornada, que ha estat tot un èxit de participació i de resultats, ha estat clausurada per la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Francisco Muñoz; el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto; i pel director de la Càtedra de Tributació Autonòmica, Amadeo Fuenmayor.