Jornada de propostes valencianes per a l’elaboració de l’avantprojecte de Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 d’octubre de 2020
 

La Facultat de Dret ha acollit aquesta reunió de treball per tal d’elaborar les propostes valencianes entre els diversos agents implicats en el desenvolupament de les polítiques d’habitatge en el nostre territori.

La jornada de propostes valencianes per a l’elaboració de l’avantprojecte de Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge de treball ha comptat amb la participació d'expertes i experts en la matèria per a debatre les propostes que puguen ser incorporades a la futura Llei pel Dret a l'Habitatge que prepara el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la primera llei de la democràcia sobre accés a l'habitatge.

La reunió ha estat inaugurada per la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, la directora de la Càtedra Nova Transició Verda, Aurora Pedro, i la directora de l'Institut Valencià d'Edificació (IVE) Begoña Serrano.

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha remarcat que ‘en el context d’una nova Llei Estatal, l’aportació valenciana és clau; la d’un territori d’una elevada pressió demogràfica, que coneix ben bé els problemes del sòl i de l’especulació urbanística. I quin millor espai que la Universitat de València i la seua històrica Facultat de Dret per realitzar aportacions des del marc normatiu, però, també, des de la resta de dimensions que hi concorren a la UV: l’econòmica, sociològica, de gestió empresarial i pública, geogràfica i tota la resta de disciplines que es conreen en aquesta institució.

‘La llei estatal serà la primera de la democràcia sobre accés a l'habitatge’, una norma que segons ha indicat el vicepresident Martínez Dalmau, ‘ha d'incloure la veu de les institucions i dels agents socials de la Comunitat Valenciana que participen de manera decidida en el procés d'elaboració d'un avantprojecte de Llei estatal. Una llei amb empremta valenciana que ha convertir-se en un mecanisme essencial que faça efectiu el dret constitucional a l'habitatge’.

Al finalitzar la jornada, les expertes i experts han coincidit a subratllar que el model valencià és exportable i que l'experiència de la Generalitat en la regulació de mecanismes per a fer efectiu el dret l'habitatge ha de ser un exemple per a la futura Llei Estatal. D'entre les iniciatives debatudes han insistit que la Llei ha de recollir les millors pràctiques desenvolupades per la segona generació de lleis autonòmiques orientades a garantir la funció social de l'habitatge. També, que siga una norma participada, que incloga proposades de les autonomies que venen desenvolupant i coneixen les vies per a impulsar aquesta funció social.

Així mateix, que incorpore una delimitació de conceptes per a assegurar una homogeneïtzació. En concret, la regulació estatal hauria d'abordar els conceptes d'habitatge deshabitat, gran forqueta, infrahabitatge, així com determinades mesures d'impuls de la mobilització dels habitatges buits.

Un altre dels temes que ha sigut considerat com a essencial és la regulació dels preus del lloguer i la necessària ampliació de les garanties per a assegurar l'alternativa habitacional digna en cas de llançaments. Igualment, han incidit en la necessitat de la regulació i mobilització en el mercat de lloguer de les vivendes deshabitades de les quals siguen titulars les entitats participades des del sector públic com la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària – SAREB-.

El debat s'ha desenvolupat en quatre blocs

La trobada s'ha desenvolupat en quatre blocs: els mecanismes jurídics per a garantir el dret a l'habitatge, la situació actual i perspectives de futur del mercat del lloguer, les estratègies per a l'ampliació del parc públic d'habitatge i l'experiència de les empreses públiques d'habitatge.

Els mecanismes jurídics per a garantir el dret a l'habitatge ha comptat amb les veus expertes d'Oscar Bolívar, advocat especialista en dret de l'habitatge Reyes Marzal, professora Titular de Dret Administratiu de la Universitat de València i de Pura Peris, directora general d'Emergència Habitacional de la Generalitat.

Quant a situació actual i perspectives de futur del mercat de lloguer, han participat el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de la Comunitat Valenciana, Alfredo Cano, del directiu d'Olivares Consultores, Víctor Jiménez, i de Nacho Collado del Rogle.

A les estratègies per a l'ampliació del parc públic d'habitatge s'han referit les intervencions de la directora general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Adoración Guamán, de la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, i del professor del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, Jorge Hervás. 

La taula dedicada a l'experiència de les empreses públiques d'habitatges, s'ha centrat en les intervencions dels gerents d'AUMSA i PIMESA, José Antonio Martínez i Antonio Martínez, respectivament, i del director general de l'Entitat Valenciana de l'Habitatge i Sòl (EVha) Alberto Aznar.

La jornada clausurada pel secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez, s'ha retransmés des de la Facultat de Dret de la Universitat de València, i s'ha pogut seguir en obert en format no presencial, donada l'actual situació sanitària derivada de la pandèmia.

Arxivat en: