José Gimeno Sacristán, guardonat amb el Premi Llatinoamericà i del Carib per la seua defensa de l’escola pública

  • 5 de setembre de 2017
 
José Gimeno Sacristán

El catedràtic de la Universitat de València José Gimeno Sacristán ha rebut aquest dimarts el Premi Llatinoamericà i del Carib de Ciències Socials. El guardó li l’ha concedit el Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO), institució vinculada a la UNESCO. Amb aquest guardó es vol reconéixer l’aportació de Gimeno Sacristán “al diàleg i la col·laboració entre Espanya i Amèrica Llatina” en l’àmbit de l’educació. A l’acte han assistit el rector de la Universitat de València Esteban Morcillo i Pablo Gentili, secretari executiu de CLACSO.

El vicerector de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa, Ramón López, ha destacat el merescut reconeixement a qui va ser professor seu per tota una trajectòria que posa en valor l’educació pública. A més, ha agraït a CLACSO la seua sensibilitat per elegir l’educació en aquest premi a les ciències socials i posar-la en valor amb aquest guardó.

Per la seua banda, Pablo Gentili ha recordat que la Universitat de València és “un referent en el món dins del pensament de l’educació i la pedagogia crítiques, dins del pensament humanista i social”. Gentili ha destacat que el premi de CLACSO va més enllà del reconeixement acadèmic, com el cas de Gimeno ho demostra. Aquesta institució ha creat el guardó per a reconéixer l’espai de cooperació i intercanvi, de mobilitat acadèmica, de diàleg. Gentili ha recordat la importància de l’obra i la figura de Gimeno Sacristán, en països llatinoamericans que eixien de les dictadures, com a referent per a crear una estructura educativa lliure, democràtica, pública i de qualitat. El secretari executiu de CLACSO apunta que Gimeno es mereix aquest guardó per nombrosos motius però destaca que “va ajudar a formar a moltes persones. És un símbol de cooperació internacional per la via del coneixement, i, a més, representa un model d’intel·lectual públic, que entén el seu pensament com a transformació social. La seua obra no és una obra neutral, es compromet i defén el magisteri però també fa una crítica del magisteri per a millorar”.

La professora Carmen Rodríguez, de la Universitat de Málaga, ha sigut l’encarregada de fer una semblança del professor Gimeno Sacristán.

L’acte s’ha celebrat al Paranimf de la Universitat de València i han acompanyat al catedràtic jubilitat de Didàctica i  Organització Escolar els seus familiars, degans de diverses facultats, caps de serveis de la Universitat, antics alumnes i professorat.

El professor Gimeno Sacristán, que s’ha mostrat emocionat per la distinció, ha tingut paraules de record per al professorat que es va exiliar a països de Llatinoamèrica fugint de la Guerra Civil i ha destacat la generositat dels acollidors. A més, s’ha referit a l’acarnissament de moltes dictadures amb el cos docent, un dels més perseguits. Durant la seua intervenció, però, no ha faltat al seu caràcter àcid i crític, al mateix temps que generós i amigable –que tots els ponents han apuntat. Així, ha lamentat que en moltes ocasions el premi al professorat que es dedica a altres tasques siga una reducció de docència, que els millors professors no estiguen en els primer cursos per a motivar el nou alumnat, que no hi haja mecanismes per a saber quin professorat ho fa bé i quin necessita correccions. Ha demanat que es revise el concepte de qualitat en l’educació, o que s’eduque seleccionant sempre continguts amb valor formatiu. A més, ha criticat la docència en anglés i ha apuntat que seria convenient revisar i corregir l’agenda de Bolonya.

El rector Esteban Morcillo ha tancat l’acte destacant la figura i la trajectòria del professor Gimeno Sacristán i la seua contribució a l’àmbit de l’educació.

El Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO) és una institució internacional no-governamental amb estatus associatiu en la UNESCO, creada en 1967. Actualment, reuneix 616 centres de recerca i postgrau en el camp de les ciències socials i les humanitats en 47 països d'Amèrica Llatina, Estats Units, Canadà, Alemanya, Espanya, França i Portugal

http://www.clacso.org.ar/