José Luis Canet reflexiona a La Nau sobre l’autoria de 'La Celestina'

  • Fundació General UV
  • 7 de febrer de 2019
 
José Luis Canet

El catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de València José Luis Canet va oferir dimecres 6 una conferència sobre un dels clàssics del Segle d’Or de la literatura espanyola, La Celestina, amb el títol ‘Va existir realment Fernando de Rojas, l’autor de La Celestina?’

En aquesta conferència, Canet va abordar si en va ser un (Fernando de Rojas) o en van ser més els creadors de la Celestina, qüestió la de l’autoria d’aquesta obra que ha encès ardus debats entre els crítics literaris. Després de molts anys d’estudi sobre la Comedia de Calisto y Melibea, posteriorment modificada en Tragicomedia i coneguda de tothom com Celestina, José Luis Canet posa en dubte que el batxiller Fernando de Rojas, nascut a La Puebla de Montalbán i pertanyent a una família de conversos que va arribar a ser alcalde de Talavera, en siga l’autor.

Per arribar a aquesta conclusió realitza una revisió de les diferents opinions sobre l’autoria des de l’inici del segle XVI fins a l’actualitat, moment en què els dubtes superen amb escreix les certeses, i nega, desprès de les seves investigacions, l’autoria a un sol autor i que sigui a més un batxiller.

José Luis Canet és catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de València. Dirigeix la revista Celestinesca i Lemir (Literatura Espanyola Medieval i Renaiximent). També és el realitzador de diverses bases de dades com Tipografía Valenciana de los siglos XV y XVI o Carteles teatrales valencianos del siglo XIX. Ha estat pioner en humanitats digitals i va ser iniciador del portal Parnaseo (Un ciber-paseo por la Literatura) el 1996. Ha dirigit diversos projectes d’investigació concedits pel Ministeri d’Educació i Ciència, pel Ministeri de Ciència i Innovació i altres institucions públiques i privades.

Així mateix, ha participat activament en la gestió universitària: director del Servei d’Informació Bibliogràfica (1990-2002), degà de la Facultat de Filologia (2002-2005), membre claustral i de multitud de comissions de la Universitat de València, etc. Actualment és el director del Servei de Publicacions des de l’any 2011.

Escola Europea de Pensament Lluís Vives

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i gestionat per la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.