La Kant-Gesellschaft elegeix Pedro Jesús Teruel com a primer espanyol directiu i li encomana organitzar un dels seus congressos internacionals

  • Gabinet de Premsa
  • 21 d’octubre de 2019
 
Pedro Jesús Teruel.
Pedro Jesús Teruel.

La Kant-Gesellschaft, societat científica degana en l’àmbit dels estudis sobre Immanuel Kant, ha elegit el professor de la Universitat de València Pedro Jesús Teruel com a membre de la junta directiva. Fundada el 1904 per Hans Vaihinger, la Kant-Gesellschaft ha esdevingut una de les societats filosòfiques capdavanteres del món per nombre de membres i rellevància de les seues activitats.

Entre les iniciatives de la societat es troba l'edició de la prestigiosa revista ‘Kant-Studien’ i l’organització d’un congrés internacional, cada cinc anys, que aplega centenars d'investigadors i investigadores de dotzenes de països.

El proper congrés de la Kant-Gesellschaft, número catorze dels celebrats fins ara, se celebrarà el 2024 al lloc de naixement d’Immanuel Kant (actualment Kaliningrad, llavors Königsberg), amb motiu del tercer centenari del pensador.

L’assemblea anual de la Kant-Gesellschaft que va elegir el professor del departament de Filosofia de la Universitat de València Pedro Jesús Teruel es va celebrar el 19 d’octubre a Magúncia. Atès que el costum és triar-hi investigadors de l'àmbit germànic, es tracta del primer membre espanyol de la junta en més d'un segle d'existència. A la mateixa assemblea s'ha decidit la seu del XV Congrés internacional, el 2029, amb Teruel com a organitzador principal, a la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

La Universitat de València compta amb una llarga tradició en el marc dels estudis kantians. En la segona meitat del segle XX, l'obra d'Immanuel Kant hi prengué un lloc destacat en la renovació dels estudis filosòfics, no només com a temàtica docent sinó com a línia de recerca d'investigadors i investigadores que han aportat contribucions de primer ordre. L'any 2018 hi tingué lloc el IV Congrés internacional de la Sociedad de Estudios Kantianos en Lengua Española (SEKLE), l'òrgan científic de la qual, la ‘Revista de Estudios Kantianos’, té també la seua seu al departament de Filosofia. En breu s'hi fundarà el Centre internacional Kant-València, que durà endavant un programa regular d'activitats al voltant de l'obra kantiana, la seua recepció i les seues connexions amb els problemes actuals. Les primeres Jornades internacionals previstes giraran al voltant de la filosofia clàssica alemanya i de les projeccions de l'obra kantiana en la física quàntica”.