El Lineex celebra la jornada ‘Nudging, polítiques públiques i lluita contra la corrupció’

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 23 de maig de 2018
 
La professora Penélope Hernández
La professora Penélope Hernández.

El Laboratori d’Economia Experimental i del Comportament de la Universitat de València (Lineex) celebra aquest divendres, 25 de maig, la jornada ‘Nudging, polítiques públiques i lluita contra la corrupció’, que tindrà lloc a la Sala de Seminaris B3 de l’Edifici d’Instituts del Campus dels Tarongers.

La jornada parteix d’una pregunta clara: És possible modificar els comportaments no desitjats de ciutadans i autoritats? Per a la professora Penélope Hernández, directora del Lineex i membre del grup de recerca Umiccs, la resposta no ofereix dubtes: “Sí, però hem d’identificar com i per què les persones actuem d’una determinada manera, i què ens motivaria a actuar de manera diferent. Entendre el comportament real dels éssers humans i els seus vertaders mecanismes de decisió és el primer pas per a implantar amb èxit una nova estratègia pública, organitzacional o comercial”.

En la jornada es parlarà de com l’economia del comportament utilitza certs mecanismes, anomenats nudges, per a impulsar determinats comportaments en les persones. S’explicarà com l’avanç en l’aplicació de les ciències del comportament permet, mitjançant l’experimentació i l’algorítmia, crear eines predictives de comportaments humans en situacions i contextos de presa de decisions potencialment indesitjades o il·legals. L’economia del comportament, explica la professora Hernández, “actua sobre determinats biaixos cognitius que determinen que les persones prenguem decisions ràpides, automàtiques i intuïtives de manera no conscient”. A més, afegeix la directora del Lineex, “la utilització del Big Data i de l’algorítmia permet detectar patrons de comportament de manera ràpida i sistemàtica. La detecció primerenca d’aquests comportaments és clau a l’hora de previndre comportaments indesitjats o il·legals i l’economia del comportament és l’eina per a modificar-los”.

Sobre el Lineex

Lineex és el laboratori de l’Erices (Estructura de Recerca Interdisciplinària en Comportament Econòmic i Social de la Universitat de València) i un referent internacional en estudiar, comprendre, predir i quantificar el comportament de les persones quan interactuen en contextos econòmics o socials. Per a la qual cosa dissenyen situacions controlades (és a dir, experiments) en què els participants són convidats a prendre decisions individuals o col·lectives que incentiven econòmicament per aconseguir la vinculació de les accions amb un resultat tangible. A més de la seua tasca estrictament investigadora, Lineex desenvolupa els projectes de recerca de més de dos-cents investigadors de vint països i és un exemple de la transferència del coneixement investigador a institucions públiques i empreses privades.

Més informació: