El LINEEX desenvolupa un experiment europeu per a dissenyar les noves hipoteques

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 27 de gener de 2020
 
Penélope Hernández
Penélope Hernández

El Laboratori d’Economia Experimental i del Comportament de la Universitat de València (LINEEX) està desenvolupant aquests dies una investigació on-line per a la Unió Europea, que té com a objectiu estudiar patrons de comportament en la compra de productes financers per a promoure legislacions que apoderen al consumidor i eviten fraus.

L’experiment ja està obert i finalitzarà el dia 31 de gener a Espanya, on hi ha mil places disponibles. A Alemanya començarà el 4 de febrer i acabarà el 14 del mateix mes. A través de la url https://www.miria.es/simulacion-hipoteca-europea/  qualsevol persona que viva a Espanya i tinga o haja tingut una hipoteca en els últims 10 anys pot participar des del seu ordinador, rebent una remuneració a canvi entorn dels dotze euros de mitjana. La participació, que dura entre quinze i trenta minuts, consisteix a prendre de tres a 10 decisions anònimes des de qualsevol ordinador. Al final de l’experiment es rep el pagament mitjançant PayPal. En qualsevol cas, tots els participants tenen garantit un pagament mínim de cinc euros sol per participar.

La investigadora principal del projecte és la directora del LINEEX, Penélope Hernández. Junt a d’ella participen José Manuel Pavía, Ignacio Alastrué, Rebeca Parra, Neus Planells i Sergio Sapiña, investigadors de la Universitat de València. Segons explica la professora Hernández “Atés que els participants realitzen un experiment que els proporciona uns pagaments en funció de les decisions que prenen i aquestes sempre estan incentivades, s’alinearan amb les seues preferències reals. D’aquesta forma és possible estudiar el seu comportament real i es descarten hipòtesis teòriques. Imagine’s la hipoteca apropiada per a vosté i no a l’inrevés”.

Sobre el LINEEX

LINEEX és el laboratori de l’ERICES (Estructura de Recerca Interdisciplinària en Coportament Econòmic i Social de la Universitat de València) i un referent internacional a estudiar, comprendre, predir i quantificar el comportament de les persones quan interactuen en contextos econòmics o socials. Per a això dissenyen situacions controlades (és a dir, experiments) en les quals els participants són convidats a prendre decisions individuals o col·lectives que incentiven econòmicament per a aconseguir la vinculació de les accions amb un resultat tangible. A més de la seua labor estrictament investigadora, LINEEX desenvolupa els projectes d’investigació de més de dos-cents investigadors de vint països i és un exemple de transferència del coneixement investigador a institucions públiques i empreses privades.

Més informació: