Un llibre fa recorregut històric pels darrers anys del franquisme a València

  • Gabinet de Premsa
  • 10 de maig de 2018
 

‘Gobernar la ciudad. Alcaldes y poder local en Valencia (1958-1979)’, de Juan Carlos Colomer, és el llibre que va reunir dimecres 9 de maig al Paranimf del Centre Cultural La Nau, la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; l’alcalde de València, Joan Ribó; i els exalcaldes de la ciutat Ricard Pérez Casado i Fernando Martínez Castellano.

L’obra proposa un recorregut històric per la gestió de la ciutat a partir de l’acció de govern dels mandataris franquistes que la dirigiren en els darrers anys del règim.

A partir de documentació inèdita, l’obra reconstrueix la biografia i principals fites de la tasca municipal de Miguel Ramón Izquierdo, Vicente López Rosat o Adolfo Rincón de Arellano. Què els va dur a prendre determinades decisions que configuraren la història de la ciutat en èpoques posteriors? Quin paper jugaren en la transició a la democràcia? Com era la seua relació amb els seus conciutadans?

Governar la ciutat es va convertir en una prioritat per al franquisme en aspectes com ara l’urbanisme, el pes creixent de l’associacionisme veïnal o la gestió de les festes i commemoracions cíviques. Una tasca política que permetrà entendre, gràcies a aquest volum, la llarga durada de la dictadura i també les bases socials sobre les quals es va configurar.

Juan Carlos Colomer Rubio (València, 1984) és doctor en Història per la Universitat de València, Màster Interuniversitari d’Història Contemporània i Màster d’Investigació en Didàctiques Específiques. Ha estat becari FBU del Ministeri d’Educació al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de València. Especialitzat en història recent, les seues publicacions s’han ocupat d’aspectes institucionals del franquisme, especialment en l’àmbit municipal, on ha escrit una gran quantitat d’articles i treballs d’investigació. També ha participat en diversos projectes d’investigació relacionats amb aquesta temàtica. Actualment és professor al Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València.

Arxivat en: Lletres