La llista mundial d’especialistes altament citats de 2018 n'inclou quatre de la Universitat de València

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 de novembre de 2018
 
(D’esquerra a dreta). Dalt: Josep Redón i Dolores Corella. Baix: Juli Pausas i Artemi Cerdá.
(D’esquerra a dreta). Dalt: Josep Redón i Dolores Corella. Baix: Juli Pausas i Artemi Cerdá.

Dolores Corella, Josep Redón, Artemi Cerdá i Juli Pausas, investigadora e investigadors de la Universitat de València, figuren en el llistat Highly Cited Researchers 2018, l’última classificació del proveïdor de dades bibliomètriques Clarivate Analytics. Tres tenen impacte multidisciplinari (Cerdá, Corella i Pausas) i un, en el camp de Medicina Clínica (Redón).

Highly Cited Researchers és una llista anual que selecciona els i les especialistes més influents de tot el món, pel seu excepcional rendiment investigador, mesurat per la producció d’articles altament citats que es troben en l’1% superior en nombre de cites per camp i any en Web of Science Core Collection. El llistat recull la seua producció científica durant el període 2006-2016 en un o més dels 21 camps utilitzats.

“Es tracta d’un reconeixement a la investigació de qualitat realitzada per investigadors de la UV o en els seus instituts mixtos, basat en la repercussió dels seus treballs a la comunitat científica al llarg de molts anys”, ha destacat Carlos Hermenegildo, vicerector d’Investigació de la Universitat de València.

La llista conté aproximadament 6.000 investigadores i investigadors en l’any 2018. 4.000 ho són en camps específics i aproximadament 2.000, en camps multidisciplinaris; aquest és el primer any en què s'identifiquen investigadors amb impacte multidisciplinari.

Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública a la Universitat de València, és premi Jaume I d’Investigació Mèdica 2018. Cap de grup del CIBEROBN des del 2006, també és directora de la Unitat d’Investigació d’Epidemiologia Genètica i Molecular a la Universitat de València des del 1998. Ha publicat més de 325 articles en revistes internacionals de gran impacte i ha dirigit més de 20 tesis doctorals. Actualment focalitza les seues investigacions en la integració d’òmiques juntament amb la nutrició i la gastronomia per aportar una visió més holística de la salut. És pionera en el desenvolupament de la Genòmica Nutricional.

Josep Redón és cap de servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València i catedràtic de Medicina de la Universitat de València. S’ha especialitzat en l’estudi i la investigació de la hipertensió arterial i el risc cardiovascular, àrea en la qual ha participat en nombrosos projectes nacionals i internacionals com a investigador principal. Ha estat president de la Societat Espanyola i Europea d’Hipertensió, avaluador de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANECA) i recentment ha rebut el Premi a l’Excel·lència Sanitària de l’Institut Europeu de Salut i Benestar Social. Compta amb més de 300 publicacions en revistes indexades.

Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València, ha col·laborat en projectes de recerca sobre desertificació i desenvolupament als Estats Units, Holanda, Bolívia, Etiòpia o Israel, entre altres països; i ha publicat més de 200 articles de recerca en revistes d’impacte internacional. Ha estat investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i és membre del grup de recerca Soil Erosion and Degradation Research Group (seder). Actualment investiga l’evolució d’àrees forestals i agràries afectades per l’erosió, especialment en zones de conreu de vinya.

El científic Juli Pausas treballa en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), entitat mixa de la Universitat de València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Generalitat Valenciana, si bé figura com de la UV en el llistat de Clarivate. La seua recerca se centra en l’ecologia i l’evolució dels ecosistemes propensos als incendis, específicament en el paper del foc en l’evolució de les espècies i l’estructura de les poblacions, les comunitats i els paisatges. Ha treballat específicament en ecosistemes mediterranis i sabanes, ha publicat més de 150 articles científics i també quatre llibres sobre aquesta temàtica. Actualment estudia el paper del foc i de l’aridesa en l’estructura de les comunitats vegetals en ecosistemes mediterranis.

 

Més informació:

https://hcr.clarivate.com/

https://hcr.clarivate.com/#freeText%3Duniv%20valen