La magistrada Lucía Avilés parla sobre els drets de les dones a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 29 de novembre de 2018
 
Lucía Avilés.
Lucía Avilés.

La magistrada, experta en matèria de violència de gènere, Lucía Avilés va oferir dimecres 28 de novembre, una conferència amb el títol ‘Los Derechos Humanos y los derechos de las mujeres’, a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau (19 hores).

A l'hora de definir què és la justícia, les dones tenen diferents percepcions que estan estretament vinculades a les injustícies que observen i experimenten diàriament. Perquè aquestes injustícies foren eradicades, el 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, es va començar a utilitzar l'expressió “violència de gènere” a fi d'identificar les discriminacions que pateix la dona pel mer fet de ser-ho i, com a conseqüència, poder eliminar-les.

A partir d'aquell moment, atemptar contra els drets de les dones també era atemptar contra els drets humans. Els estats estan obligats a prevenir, investigar, sancionar i reparar els actes de violència contra les dones i la seua millor eina és el poder judicial. Lucía Avilés aportarà, en la seua conferència, informació sobre aquest vessant més judicial de la situació dels drets de les dones en relació amb els drets humans.

Lucía Avilés és magistrada jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció Núm. 3 d'Arenys de Mar i cofundadora de la secció espanyola de la International Women Judges, una associació que treballa per avançar en matèria de drets humans i en l'equitat de la justícia entre persones de diferent gènere. Avilés també és professora col·laboradora de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya i membre honorífica de l'Institut d'Estudis de Gènere de l'Institut Argentí de Justícia Constitucional amb seu a Buenos Aires. L'entrada a la conferència és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

La conferència s'emmarca en el cicle ‘Drets en moviment’ de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives amb motiu del 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. L'acte també està organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, Amnistia Internacional, l'Aula d'Història i Memòria Democràtica i la Càtedra de Divulgació de la Ciència.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i gestionat per la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.