Manuel Castells parla a La Nau sobre l'estat d'Europa després de les eleccions al parlament europeu

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 20 de novembre de 2019
 
Manuel Castells.
Manuel Castells.

La conferència ‘Europa després de les eleccions’, a càrrec de Manuel Castells, prestigiós sociòleg i economista, catedràtic a la Universitat del Sud de Califòrnia i a la Universitat Oberta de Catalunya, i catedràtic emèrit de la Universitat de California-Berkeley, va tenir lloc al Centre Cultural La Nau. L’acte, organitzat per l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives, es va fer al Paranimf de la Universitat dimecres 20 novembre.

Castells, que és doctor honoris causa per la Universitat de València, és acadèmic en diverses institucions d’arreu del món –la Reial Acadèmia Espanyola de Ciències Econòmiques, l'Acadèmia Europea, l'Acadèmia Britànica, l’Acadèmia Mexicana de Ciència i l'Acadèmia de Ciències Polítiques dels Estats Units. Ha publicat 34 llibres, entre els quals destaquen títols com Comunicación y poder (2009),  la trilogia La era de la información: economía, sociedad y cultura (1996-2000), Ruptura. La crisis de la democracia liberal (2017) o el seu últim treball La Nueva América Latina (2019). És el cinquè acadèmic de les ciències socials més citat del món, segons el Social Science Citation Index (2000-2014).

La seua obra ha girat, eminentment, sobre l'evolució econòmica i les transformacions polítiques, socials i culturals en el marc d'una teoria integral de la societat de la informació. Altres temàtiques tractades en els seus llibres són la crisi del sistema polític liberal, la globalització, la irrupció d'internet en el panorama comunicatiu i informacional actual o la centralitat social de la identitat. 

En ‘Europa després de les eleccions’, a partir de la investigació que va dirigir des de la Universitat de Cambridge (Las crisis de Europa, Aliança, 2018), Castells va explicar en quin punt es troba la política i l'economia d'Europa després de les eleccions al Parlament Europeu, celebrades el passat 26 de maig, un punt en què la democràcia liberal, tal com la coneixíem fins a l'actualitat, ha entrat en crisi i l'escenari polític ha fet un tomb que trenca amb els motles establerts. En aquest context, la supervivència de la Unió Europea podria estar amenaçada.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport i amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.