María Jesús Esteban afirma que les matemàtiques d’alt nivell representen un impacte del 15-16 % del PIB dels països avançats

  • 17 de maig de 2017
 
María Jesús Esteban
María Jesús Esteban

María Jesús Esteban ha afirmat aquest dimecres que les matemàtiques d’alt nivell representen un impacte del 15-16 % del PIB dels països avançats. Esteban, directora d’Investigació del Centre National de la Recherche Scientifique en el Cerdemade de la Université Paris-Dauphine, ha estat investida doctora ‘honoris causa’ de la Universitat de València en el transcurs d’una sessió solemne celebrada al Paranimf de La Nau.

L’acte ha estat presidit pel rector, Esteban Morcillo. La catedràtica del Departament de Geometria i Topologia de la Universitat de València Olga Gil ha llegit la ‘laudatio’. Han assistit també Miguel Soler, secretari autonòmic d'Educació i Investigació; Salvador Palazón, director general de l'AVAP (Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva); Ramon Ferrer, president de l'Acadèmica Valenciana de la Llengua (AVL); i Sandra Mínguez, diputada a les Corts.

“Els estudis d’impacte recents realitzats a Gran Bretanya, Holanda i França mostren un impacte de les matemàtiques d’alt nivell de vora el 15-16 % del PIB, i a França del 10% del total dels llocs de treball”. Amb aquestes dades, María Jesús Esteban ha remarcat el creixent impacte de les matemàtiques: “Xifres impressionants! I més impressionants encara si es té en compte que aquestes xifres es repeteixen tan regularment de país a país, malgrat estructures econòmiques i industrials ben diferents en tots”.

En opinió d’Esteban, “les matemàtiques s’han convertit en un instrument indispensable per al desenvolupament tecnològic, ja que són ubiqües en el tractament de dades, la simulació, l’aprenentatge automàtic i la intel·ligència artificial, per no citar més que algunes àrees cada vegada més importants del desenvolupament científic i tecnològic.

La ‘lectio’ completa es pot llegir clicant ací.

En la ‘laudatio’, Olga Gil ha qualificat María Jesús Esteban com “un dels grans matemàtics de la seua generació, i a més coincideix que és una dona”. “I per açò per a mi és un doble motiu d’orgull mostrar-vos allò que una dona matemàtica ha fet d'important per a la societat”. Olga Gil ha recordat que València serà la pròxima seu del congrés mundial de l’ICIAM, que cada quatre anys reuneix a més de tres mil professionals per a interactuar amb els més prestigiosos conferenciants del moment. “Per primera vegada aquest congrés va a celebrar-se a Espanya, i la Universitat de València és la seu per la qual va apostar la Societat Espanyola de Matemàtica Aplicada quan va plantejar la seua candidatura”. Açò serà al juliol de 2019.

La ‘laudatio’ es pot llegir clicant ací.

Per la seua banda, el rector, Esteban Morcillo, ha recordat el context de celebració dels cinquanta anys dels estudis de Matemàtiques a la Universitat de València. El rector ha qualificat la nova doctora ‘honoris causa’ com una investigadora “prestigiosa que, a més, està compromesa en la difusió científica, en la gestió i en l’estructuració de la ciència a nivell internacional, particularment des de la presidència del The International Council for Industrial and Applied Mathematics”.

Esteban Morcillo ha posat en valor la trajectòria de les matemàtiques en la Universitat de València, que es pot “rastrejar en la història amb la publicació l’any 1566 del tractat d’aritmètica de Jeroni Muñoz, professor d’aquesta casa, així com el ‘Compendio mathematico’, publicat a València entre 1707 i 1715, amb diferents reedicions al llarg del segle XVIII, obra de Tomás Vicente Tosca y Mascó, qui va ser vicerector d’aquesta Universitat”.

Les paraules del rector es poden consultar clicant ací.

Esteban participa durant tota la setmana en diferents actes. Una conferència a la Facultat de Matemàtiques i un taller de la Sociedad Espanyola de Matemàtica Aplicada (IWIMath17  http://www.uv.es/iwimath17/), entre altres. Dissabte està previst l’ICIAM Board Meeting, on es decidirà quina serà la seu del congrés mundial de l’associació en 2023. València va ser elegida seu per al congrés que se celebrarà en 2019.

María Jesús Esteban  Galarza (Alonsotegi, Bizkaia, 1956) és directora d’Investigació del Centre National de la Recherche Scientifique en el Cerdemade de la Université Paris-Dauphine i presidenta del International Council for Industrial and Applied Mathematics.

Llicenciada en Matemàtiques per la Universidad del País Vasco i doctora per la Université Pierre et Marie Curie (Paris VI),  la seua activitat investigadora està centrada en la modelització matemàtica de problemes de física i de química quàntiques i de la interacció de fluids amb sòlids.

El Paranimf de l’edifici històric de La Nau ha acollit la investidura com a doctora ‘honoris causa’ de María Jesús Esteban. La laudatio ha estat llegida per Olga Gil, catedràtica del Departament de Geometria i Topologia de la Universitat de València.

María Jesús és membre del comitè científic del Centre National de la Recherche Scientifique i presidenta dels comitès científics del Basque Center for Applied Mathematics i de l’ Indo-French Centre for Applied Mathematics, és acadèmica de Jakiunde, l’acadèmica basca de ciències, arts i lletres. És co-directora de la revista Annales de l'Institut Henri Poincaré - Analyse non-linéaire i membre de consells editorials de diferents publicacions científiques, així com de comitès de diferents institucions internacionals. Ha estat presidenta de la Societé de Mathématiques Appliquées et Industrielles, del comitè de Matemàtica Aplicada de la European Mathematical Society i membre del comitè de selecció dels premis Abel, els premis matemàtics de major prestigi internacional.

La seua intensa activitat ha estat reconeguda amb la distinció Chevalière de l’Ordre national du Mérite de França, amb el doctorat ‘honoris causa’ per la Universidad del País Vasco i amb el seu nomenament com a sòcia d’honor de la Real Sociedad Matemática Española.