Medalla de la Universitat a Carme Valls-Llobet, impulsora de la medicina des de la perspectiva de gènere

  • Gabinet de la Rectora
  • 4 de març de 2019
 
Medalla Carme Valls-Llobet

La doctora Carme Valls-Llobet ha rebut la Medalla de la UV de mans de la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, a iniciativa de la Facultat de Medicina i aprovat pel Consell de Govern el 10 de juliol de 2018. L’acte s’ha celebrat al Paranimf de l’històric edifici de La Nau i la laudatio ha sigut pronunciada pel professor Josep Lluis Barona.

La nova Medalla de la Universitat ha recordat al seu discurs d'acceptació que ‘les dones han estat absents de l’objecte de la recerca biomèdica fins finals del passat segle. Restaven invisibles sota la presumpció de que dones i homes són iguals i de que estudiar les malalties i els procediments diagnòstics era neutre per a la recerca i la medicina’. ‘La ciència mèdica naix estereotipada, androcèntrica, el que ha provocat la invisibilització de la salut de les dones’, ha remarcat Carme Valls-Llobet.

‘Crec que el veritable abordatge de la ciència és construir una ciència lliure d’estereotips de gènere, una ciència de la diferència’, ha afirmat Valls-Llobet. ‘La gran assignatura pendent per a la investigació de la salut i la malaltia de les dones, és introduir la variable de la diferència sexual en el cor mateix de la investigació teòrica, demostrant pas a pas els estereotips de la pretesa neutralitat de la ciència biomèdica actual’, ha asseverat.

Per llegir el discurs d'acceptació complet de Carme Valls-Llobet, es pot accedir al següent enllaç.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha recordat el permanent compromís polític de Carme Valls-Llobet en la lluita per una societat millor, més justa i lliure. Al seu discurs, amb nombroses referències a la lluita feminista de les dones universitàries que ens han precedit, Mestre ha destacat que ‘compartisc amb la dra. Valls la necessitat d’incorporar l’empatia en les tasques no sols assistencials, sinó també en totes les tasques quotidianes.’

Per a llegir el discurs de la rectora Mª Vicenta Mestre, consultar el següent enllaç.

El catedràtic d'Història de la Ciència i Documentació i encarregat de la laudatio Josep Lluís Barona ha sostingut que amb aquesta Medalla, ‘la Universitat clarament distingeix i honora l'activisme infatigable i lluitador de Carme Valls-Llobet en favor de la salut de les dones. Però també es fa palès el seu compromís amb el que la lluita de Carme representa: la salut femenina, el feminisme, el suport als estudis de gènere, al desbordant moviment emancipador que amb força, coratge i convicció contribueix a la transformació d’una societat millor i a la llibertat de les persones, a la igualtat de drets, el respecte a les identitats plurals i el reconeixement de les diferències’.

A l’acte han assistit gran part del Consell de Direcció i membres del Consell Social de la Universitat de València. A més, han estat presents la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano, l’ex alcalde de València, Ricard Pérez Casado, i la presidenta de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, Carmen Leal Cercós.  

Carme Valls-Llobet

Carme Valls Llobet (Barcelona, 1945) és directora del programa ‘Dona, Salut i Qualitat de Vida’ al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), organització científica no governamental de la qual és vicepresidenta.

Llicenciada i Doctora en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, participà en la fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants d’aquella universitat, i milità en la branca universitària del grup Força Socialista Federal fins 1968.

Professora titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, la seua especialitat científica ha estat la medicina interna i l’endocrinologia, essent pionera a Espanya en plantejar la investigació mèdica sobre les diferències en mortalitat i morbiditat entre homes i dones. També va formar part d’un moviment internacional per impulsar la inclusió de les dones en els assajos clínics i el rigor científic aplicat als problemes més habituals de les dones.

Dona compromesa, lluitadora per la igualtat i impulsora de la medicina des de la perspectiva de gènere, va ser diputada al Parlament de Catalunya en la sisena legislatura (1999-2003) pel Partit dels Socialistes de Catalunya – Ciutadans pel Canvi. També ha presidit la Fundació Catalunya Segle XXI.

La seua activitat investigadora està recollida en nombroses publicacions, tant de caràcter científic com llibres de divulgació mèdica, rebent el premi a les bones pràctiques de comunicació no sexista atorgat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Imatges: