El mercat sexual al Marroc i a Espanya, a anàlisi en un seminari de la Càtedra UNESCO de la Universitat

  • 15 de novembre de 2016
 
Mercat Sexual

El mercat sexual al Marroc i a Espanya és objecte d’estudi a la Facultat de Dret, del 14 al 17 de novembre, amb motiu d’un seminari organitzat pel Departament de Dret Constitucional i Ciència Política i de l’Administració, en el marc de la convocatòria de projectes de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València.

Dirigit per Ana Marrades i coordinat per Julia Sevilla i Aida Vizcaíno, totes tres professores i reconegudes figures del feminisme valencià, les jornades compten amb la col·laboració de la Fundació General de la Universitat de València, a través de la seua àrea de cooperació, i de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional (RFDC).

El seminari es desenvolupa a l’Aula Joaquín Tomás Villarroya de la Facultat de Dret i és convalidable per dos crèdits de lliure elecció. L’accés a les jornades és lliure, però la Càtedra UNESCO de la Universitat només acreditarà l’assistència de les persones inscrites a través d’aquest enllaç: http://www.fundaciouv.es/cursos-cooperacion

Personal expert i investigador, professionals i estudiantat que tinguen com a objecte d’estudi temes relacionats amb els drets humans, la igualtat o la prostitució es reuneixen per analitzar la relació entre gènere i prostitució a partir de l’estudi del mercat sexual al Marroc i a Espanya.

Durant el seminari es realitzarà una radiografia de la prostitució a aquests països de la Mediterrània a través de la definició de les característiques principals del mercat sexual, el relat de dones prostitutes espanyoles i marroquines, les experiències dels clients i les seues motivacions, així com les relacions entre clients i prostitutes. La professora Antonia Carrión impartirà aquesta sessió i també oferirà una sèrie de propostes d’actuació sobre la prostitució dins dels marcs jurídic i polític per a la igualtat de gèneres.

“La prostitució és, sobretot, una manifestació més del poder que exerceixen els homes convertint les dones en béns de consum, cosificant la meitat del gènere humà i privant-lo de la seua consideració com a subjectes de drets”, apunta la professora Ana Marrades.

Per a Marrades, el “fenomen complex” de la prostitució es relaciona amb diversos aspectes, com ara l’ètica i la moral, les relacions sexuals entre persones, la concepció de l’amor i les relacions de parella, el capitalisme i l’explotació laboral, els moviments migratoris, el consum i la mercantilització.

En el seminari participen, així mateix, Julia Sevilla, professora de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional, que va introduir les jornades amb la conferència ‘La dignitat humana com a pressupost de la ciutadania’; i Mireia López i Lluís Benlloch, sociòlegs de La Dula Estudi, que explicaran l’experiència de la gestió comunitària en la prostitució a partir de l’exemple del barri valencià de Velluters.

L’acte inaugural, aquest dilluns, comptà amb la presència del director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, José Miguel Soriano; la degana de la Facultat de Dret, María Elena Olmos; i la directora del seminari, Ana Marrades.

La pretensió de les jornades ‘Gènere i prostitució’ és conèixer la realitat del mercat sexual al Marroc i a Espanya, i les relacions establides entre l’estructura de gènere i la prostitució a ambdós països.

Programa complet del seminari