Més de 40 experts i professionals iberoamericans de l’audiovisual participaran en la nova edició de les jornades TVMORFOSIS/CONTD

  • Gabinet de la Rectora
  • 3 de juny de 2019
 
Imagen de la noticia

La creació de continguts audiovisuals universitaris i científics en un entorn transmèdia serà el centre d’interés de la XII edició de les Jornades CONTD – Continguts per a la Televisió Digital, que conflueixen novament amb la V edició de TVMorfosis, una de les trobades sobre l’audiovisual de referència a Iberoamèrica. Les jornades, que se celebraran del 03 al 04 de juny, també acolliran el Consell Directiu de l’Associació de les Televisions Educatives i Culturals Iberoamericanes (ATEI), la seu de la qual s’ubicarà a partir d’ara en el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València. Les sessions es podran seguir en directe des de l’enllaç:

http://mediauniweb.uv.es/tvmorfosiscontd2019/?tag=tvmorfosiscontd2019 o al #tvmorfosis.    

TVMorfosis/CONTD és una iniciativa d’ATEI que té un format diferent a les clàssiques jornades o congressos, ja que es tracta d’un format audiovisual on es combinen diversos programes en directe. Els debats i reflexions d’aquesta edició estan centrats en l’anàlisi de la diversitat de continguts i formats en la producció audiovisual universitària actual. La transformació permanent de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) ha arribat plenament al sistema universitari. De manera que la capacitat d’adaptació de les estratègies comunicatives al nou context «transmedial» és vital avui en dia per a una major projecció social dels continguts universitaris.

En aquest sentit, cada vegada es fa més necessària la creació d’un model que permeta l’ordenació i catalogació en l’àmbit universitari espanyol i iberoamericà de la producció audiovisual que fan les universitats dins de la seua política comunicativa. Així, les universitats han de generar continguts per a diferents pantalles i dispositius, integrant elements com el grau de «transmedialitat», la interactivitat o l’equilibri entre rigor científic i entreteniment. També es pretén estudiant la idoneïtat dels continguts universitaris en funció dels contenidors i canals de difusió. D’aquesta manera, en les jornades TVMorfosis/CONTD situarem el conjunt de les universitats espanyoles i iberoamericanes en els àmbits prioritaris de la comunicació pública i començar a plantejar la necessitat d’introduir noves sinergies de treball que generen plataformes Over The Top (OTT) que, a mode de repositori d’accés lliure i gratuït, integren la diversitat dels continguts audiovisuals produïts per les universitats.

Algunes d’aquestes produccions audiovisuals que s’inserten en el nou escenari són les sèries La Universidad Responde i Universo Sostenible, que estan emetent-se per La 2 de TVE i que estan coproduïdes per més de 30 universitats espanyoles a través de CRUE Universidades Españolas i que compten amb la producció executiva de la Universitat de València, coordinadora dels dos projectes.

TVMorfosis/CONTD s’inaugurarà el pròxim dia 03 de juny a les 16:15 hores en el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València i comptarà amb la presència de Mavi Mestre, Rectora de la Universitat de València; Gabriel Torres, President d’ATEI i Director de Canal 44 de la Universidad de Guadalajara, México; José María Vidal, Secretari Autonòmic de Comunicació de la Generalitat Valenciana; i Miquel Francés, Director del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València i Secretari del Consell Directiu d’ATEI. La clausura, que serà el dia 04 de juny a les 21:00 hores en el mateix lloc.

Al llarg de les jornades escoltarem les opinions i reflexions provinents d’experts i analistes, professionals de la producció audiovisual, creatius, teledifusors, investigadors i estudiants de comunicació tant europeus com iberoamericans. Hi intervendran: Guillermo Orozco, de la Universidad de Guadalajara, México; Soledat Rubio, de la Universitat de València; Alexandra Falla, de la Fundación Patrimonio Fílmico Colombiano; Alberto Fabián Rodríguez, de la Universidad Mar del Plata, Argentina; Carolina Llorente, de la Universitat Pompeu Fabra; María Ares, de la Universidade da Coruña; Miquel Francés, de la Universitat de València; Juan Fco. Gutiérrez, de la Universidad de Málaga; Joan Enric Úbeda, de la Universitat de València; Alejandro Carrá, de CRUE Universidades Españolas; Manuel Peris, de la Universitat de València; Virginia Luzón, de la Universitat Autónoma de Barcelona; Guillermo López García, de la Universitat de València; Fernando J. García Moreira, President de l’Associació Brasilera de TV Universitària; Isadora Guardia, de la Universitat de València; Germán Pérez, de Canal Zoom, Colombia; Antonio Fernández-Coca, de la Universitat de les Illes Balears; Carmen Marta, de la Universidad de Zaragoza;  Alcira Valdivia, de Canal 44 de la Universidad de Guadalajara, México; Aarón J. Peralta, de Canal 6, Nicaragua i Àlvar Peris, de la Universitat de València. Les sessions estaran conduïdes i moderades per Lola Bañón i Germán Llorca, de la Universitat de València.

El programa es completarà amb una sessió de comunicacions presentades per diversos investigadors i experts en el tema central de les jornades; amb un Taller de Coproducció de Projectes Audiovisuals en què es reuneix a productors, teledifusores i centres universitaris de l’àmbit iberoamericà amb l’objectiu de produir conjuntament.

A més, com és habitual en les jornades CONTD, els estudiants del Màster Oficial en Continguts i Formats Audiovisuals de la Universitat de València presentaran els seus projectes en una sessió de pitching davant una selecció de responsables de les principals televisions i empreses productores. En aquesta ocasió, els professionals que valoraran els projectes dels estudiants són Urbana Gil, de La 2 de TVE; Albert Arnau, d’À Punt Mèdia; Lorena Torres, de The Fly Hunter; Alcira Valdivia, de Canal 44 de la Universidad de Guadalajara, México; i Aarón J. Peralta, de Canal 6, Nicaragua.

L’esdeveniment serà produït i realitzat pel Canal 44 de la Universidad de Guadalara (México) i el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València per a ser transmés en directe a través de l’Espai de Radiotelevisió Iberoamericà i de la xarxa de Televisions Universitàries de l’àmbit espanyol, europeu i iberoamericà, gràcies a la col·laboració de l’Asociación de Televisiones Educativas y Culturales Iberoamericanas (ATEI), l’Asociación de Profesionales de Audiovisuales Universitarios (APAU) i l’Asociación Española y Europea de Cine e Imagen Científicos (ASECIC).

Les sessions es duran a terme en el Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València (C/ Serpis, 29 – València). Per a més informació, veure programa adjunt o a la web contd.uv.es.

ATEI, per la seua part, és una entitat la missió de la qual és contribuir al desenvolupament de l’educació, la ciència i la cultura Iberoamericanes, mitjançant la utilització de la televisió i la resta de tecnologies de la informació i la comunicació. La xarxa de socis d’ATEI està integrada actualment per 107 institucions de la majoria de països de l’àmbit Iberoamericà, entre les quals es troben canals de televisió de servei públic, ministeris i organismes responsables d’educació i cultura de nivell estatal, regional o local de cada país, les universitats o institucions d’educació superior i postgrau, les fundacions i ONG socials i culturals i els centres de formació permanent i professional. ATEI realitza el Noticiero Científico y Cultural Iberoamericano, un programa informatiu que es distribueix per 174 pantalles de canals públics de televisió de 22 països, i coprodueix sèries documentals amb més de 100 socis, fomentant la cooperació iberoamericana per a la producció de continguts culturals, educatius i científics.

La reunió del Consell Directiu d’ATEI es reunirà el dia 5 de juny a les 10:00 hores també en les instal·lacions del Taller d’Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València. Precisament, a partir d’aquest moment aquesta serà la seu de l’organisme, des d’on es planificaran les activitats formatives i de coproducció audiovisual en les quals participa.

Facebook: TVMorfosis/CONTD

Twitter: @JornadasCONTD

Altres webs: https://tvmorfosis.com/    http://atei.mx/

Arxivat en: