Més de cinc-centes persones participen en els tallers de voluntariat universitari

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 30 d’octubre de 2017
 
Tallers de voluntariat universitari 2017. © Miguel Lorenzo
Tallers de voluntariat universitari 2017. © Miguel Lorenzo

Una desena de tallers, organitzats per la Delegació d’Estudiants mitjançant el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi), fan de la Universitat de València un espai de trobada entre l’estudiantat i les diverses entitats i ONGD que treballen per un món millor.

Amb els tallers de dinamització del voluntariat universitari, la Universitat de València dóna l’oportunitat a l’estudiantat de grau i de postgrau de formar-se com a voluntaris/àries i de conéixer de primera mà l’acció social que desenvolupen les associacions i els col·lectius al carrer.

Aquests tallers presenten una àmplia oferta de formació i tenen lloc entre el 27 d’octubre i el 18 de novembre a l’Aulari Oest del Campus dels Tarongers, els divendres de vesprada (de 16 a 20 hores) i els dissabtes de matí (de 9 a 13:30 hores). Els tallers són impartits per professors de la Universitat de València i per professionals externs que per la seua formació o pel seu activisme són especialistes en les matèries que s’hi tracten.

Una de les novetats d’aquest curs és el taller de voluntariat Diversitat afectivosexual i de gènere, en el qual es parlarà de la diversitat sexual, la qüestió trans, el procés de construcció de les identitats en l’adolescència i l’articulació entre la teoria i la pràctica a través de l’activisme LGTBI al País Valencià. Com a cloenda, es construirà un espai d’experiències en el qual diverses associacions i organitzacions que es dediquen a aquestes qüestions exposaran el paper que desenvolupen en la societat. El taller es realitza en tres caps de setmana i compta amb la participació d’Alícia Villar Aguilés, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, que imparteix la formació general. També hi participen joves investigadors com Pau López Clavel i Sofia Pereira Garcia, sexòlegs com Álvaro Beltrán Navarro i Vicent Bataller Perelló, i la psicòloga María Dolores Martínez Hernández.

Altres grups treballaran sobre els menors en situació de risc, la prevenció i el tractament de l’addicció a les drogues, el racisme i la immigració, la promoció de les dones, les persones d’edat avançada i el suport a estudiants amb discapacitat. També hi ha tallers que se centren en el voluntariat ambiental, el cultural, la cooperació, la solidaritat i l’educació per al desenvolupament.

D’altra banda, en paral·lel a l’oferta dels tallers de voluntariat, s’ofereix el taller Aprenentatge servei CApSA, que consisteix a promoure l’aprenentatge a partir d’una experiència de servei a la comunitat canalitzada en projectes i/o entitats. L’estudiantat, mitjançant aquesta activitat formativa, aplica els coneixements adquirits al llarg del grau i els posa al servei de la societat amb la supervisió d’un tutor o tutora que fa el seguiment del procés.

La presa de consciència de l’estudiantat i la seua implicació amb l’entorn és un dels elements fonamentals de l’educació no formal. Treballar com a voluntaris per la inclusió, la tolerància, la igualtat o la justícia és clau per avançar cap a un món construït per totes i tots, i els tallers de dinamització del voluntariat són una de les formes que la Universitat de València té de facilitar la creació de xarxes entre les organitzacions, entitats i institucions que s’hi dediquen i el seu estudiantat.

 

Més informació:

Arxivat en: Cursos i tallers