Més de set-cents alumnes de batxillerat fan pràctiques als laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques

  • Gabinet de Premsa
  • 15 de gener de 2019
 
Detall del cartell de l'activitat.
Detall del cartell de l'activitat.

Estudiantat i professorat de centres de secundària de la Comunitat Valenciana visiten, del 16 al 24 de gener, els laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València per a gaudir d’unes pràctiques,la Biologia a les teues mans, que tenen l’objectiu d’apropar-los la institució acadèmica i el coneixement que aquesta genera.

La iniciativa va sorgir en el curs 2005-2006 amb tres objectius bàsics. D’una banda, acostar la Universitat als centres de secundària posant a disposició dels estudiants i professors els coneixements, els recursos, les aules i els laboratoris de la Facultat de Ciències Biològiques. També afavorir la interacció i treball conjunt entre professors de secundària i professors d’universitat i, sobretot, estimular l’estudi de la biologia entre l’estudiantat de secundària.

Davant la gran demanda d’aquesta activitat, en aquesta catorzena edició la Facultat, amb el suport de la Delegació d’Incorporació a la Universitat, ha organitzat huit pràctiques de dues hores de durada cadascuna, en les quals participaran 776 alumnes i professors de 56 centres de secundària.

Les pràctiques inclouen l’estudi dels microorganismes que acompanyen les persones al llarg de la seua vida; l’observació del pol·len que sura a l’aire i que, entre d’altres, pot provocar rinitis; o l’observació directa dels cromosomes que determinen el sexe i dels canvis que les mutacions provoquen en els cromosomes de mosques.

En l’activitat La Biologia a les teues mans també s’estudia l’anàlisi de la dieta d’ocells i de mamífers valencians a partir de les seues egagròpiles i excrements; la dissecció de l’encèfal i l’observació al microscopi de les neurones amb els seus axons i dendrites; o l’extracció de l’ADN utilitzant productes tan casolans com el suc de pinya, el detergent o la sal. A més estudiants i professors coneixeran els fòssils valencians, i participaran en l’excavació d’un autèntic jaciment on es determinarà l’edat de les peces.

Des de la Facultat de Ciències Biològiques s’espera que l’estudiantat d’enguany aculla l’experiència amb l’entusiasme d’anys anteriors. L’activitat es manté pel treball de la Delegació d’Incorporació a la Universitat i el compromís del professorat implicat de la Facultat de Ciències Biològiques.

Aquestes pràctiques constitueixen una oportunitat única perquè els joves estudiants de batxillerat gaudisquen de la biologia, admirant les meravelles de la vida i la bellesa dels éssers vius a les instal·lacions de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València.

Més informació: http://ir.uv.es/delegacio/labBio