Mètode celebra els seus 100 números amb un cicle de conferències sobre els reptes de la ciència

  • Mètode
  • 13 de febrer de 2019
 
100 números de Mètode
Composició amb un detall de l'obra "A la recerca del temps perdut", de l'artista Manuel Sáez. Aquesta sèrie il·lustra el número 100 de Mètode.

Canvi climàtic, intel·ligència artificial, alimentació, genètica i els secrets del nostre cervell. Aquestes són les cinc temàtiques de què s’ocuparà el cicle de conferències «Els grans reptes de la ciència», organitzat per la revista Mètode en col·laboració amb l’Escola de Pensament Europeu Lluís Vives per a celebrar els 100 números de la publicació de divulgació científica de la Universitat de València.

El cicle, que tindrà lloc a La Nau de la Universitat de València, començarà el pròxim 28 de febrer a les 19:00 hores amb una conferència sobre la comunicació creativa del canvi climàtic, a càrrec del professor de la Universitat de Colorado-Boulder Maxwell Boykoff.

El cicle continuarà el 26 de març, a càrrec de Carme Torras, professora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de Barcelona, amb una xarrada sobre intel·ligència artificial. El 16 de maig serà el torn de Pere Puigdomènech, professor d’investigació del Centre per a la Recerca en Agricultura Genòmica de Barcelona, per parlar dels reptes de la producció alimentària en el futur. Gemma Marfany, professora de la Universitat de Barcelona, se centrarà en l’impacte de la genètica en les nostres vides el 22 de maig. I, finalment, el cicle finalitzarà el 5 de juny amb la conferència de Xurxo Mariño, professor de la Universitat de la Corunya, sobre neurociència. Totes les conferències tindran lloc en l’Aula Magna de La Nau i seran d’entrada lliure.

En el marc de la celebració dels 100 números, Mètode també ha organitzat una exposició, que s’inaugurarà el pròxim 16 de maig a la Sala Oberta de La Nau i es podrà visitar fins al 15 de setembre. L’exposició proposarà un recorregut pels principals desafiaments de la ciència a través dels continguts i temàtiques de la revista, on les portades de Mètode funcionaran com a fil conductor.

Les activitats de celebració dels 100 números de Mètode s’emmarquen dins de la programació que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha organitzat amb motiu del seu 20è aniversari, coincidint també amb el 520 aniversari de la Universitat de València.

100 números divulgant la ciència

Mètode és una revista dedicada a la divulgació i a l’estudi de la ciència. Editada per la Universitat de València, la revista s’ha consolidat com un referent de la divulgació de la ciència a l’Estat espanyol. Mètode va nàixer en 1992 sota la direcció de la periodista Olga Dénia, que la va posar en marxa i va estar al capdavant de la publicació fins al número 18. Des de 1998, el periodista i biòleg Martí Domínguez és el director de la revista.

Mètode s’ha centrat a analitzar i difondre els diferents aspectes de la investigació científica, i ha sabut crear un espai d’interacció entre ciències i humanitats que permet la participació de científics però també d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors i literats. Prova d’això són les seues portades, que han reunit a alguns dels artistes amb més projecció del panorama artístic valencià per a reflexionar sobre la ciència i els seus avanços i en les quals han participat Carmen Calvo, Manuel Boix, Rafael Armengol, Rosa Torres, José María Yturralde o Antoni Miró, entre d’altres.

La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també comptar amb una presència creixent en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que actualment està preparant el seu desè volum.