Mètode publica ‘Abecedari socioecològic’ de Ramon Folch, un llibre per a reflexionar sobre la sostenibilitat del model de creixement actual

  • Mètode
  • 27 de gener de 2021
 
‘Abecedari socioecològic’ de Ramon Folch

L’obra recull els articles de Ramon Folch publicats en la secció «Sociofolcologia» de la revista durant els darrers onze anys alhora que incorpora un bon nombre de textos inèdits.

En una societat com l’actual, complexa i en permanent canvi, cal revisar els conceptes que ens permeten entendre el present i imaginar el futur immediat. Especialment, aquells de caràcter socioambiental i sostenibilista. Amb aquesta idea, la revista Mètode, editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, presenta el llibre Abecedari socioecològic. Diccionari portàtil parcial i accidental de Ramon Folch.

El volum recull i actualitza les columnes publicades pel biòleg i socioecòleg Ramon Folch durant els darrers onze anys en la revista. A més, l’autor ha incorporat un bon nombre d’articles inèdits que ens acosten a qüestions destacades com les epidèmies, l’ús i abús de l’energia, la relació amb els recursos naturals i el nostre entorn, el pensament científic, la tecnologia… Ramon Folch ens presenta aquestes idees amb un enfocament socioecològic, una perspectiva indubtablement pròpia i transdisciplinària. En total, 79 entrades ordenades alfabèticament i entre les que trobem conceptes com migració, pandèmia, reciclar, sostenibilitat i un complet i ben triat llistat.

El llibre, en format de repertori enciclopèdic, constitueix una magnífica navalla multiús que ens permet perfilar coneixements i modelar-ne de nous per afrontar els reptes del present postindustrial i per projectar un futur equitatiu i sostenible.

Abecedari socioecològic compta amb un pròleg del biòleg i director de Mètode Martí Domínguez i està il·lustrat per l’artista valenciana Anna Sanchis, qui també col·labora en les columnes de Ramon Folch des dels inicis de la secció en la revista. El volum ha comptat amb el patrocini d’Agbar i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans. Els subscriptors de Mètode rebran la monografia juntament amb el número 108, però el llibre també es pot adquirir a través de Publicacions de la Universitat de València.

Ramon Folch

Doctor en Biologia i socioecòleg, Ramon Folch (Barcelona, 1946) és expert en gestió territorial, urbanística i energètica. Fundador i president d’ERF (Estudi Ramon Folch & Associats), és membre del Capítol Espanyol del Club de Roma, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans i conseller d’Aigües de Barcelona.

Ha participat en nombrosos projectes de recerca i cooperació desenvolupats a Europa, Àfrica i Amèrica Llatina. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata, Argentina), consultor ambiental de la UNESCO (París) i president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya. És autor d’una quarantena de llibres traduïts a distintes llengües i de diverses exposicions i productes audiovisuals. Des de 2009 col·labora regularment amb la revista Mètode.

Monografies Mètode, una col·lecció per a divulgar la ciència

Abecedari socioecològic és el volum número 11 de la col·lecció Monografies Mètode, una sèrie de llibres que, amb to divulgatiu, permeten aprofundir en el coneixement de diversos temes relacionats amb la ciència

Els títols editats fins ara són: Albert Einstein. El seu segle i la seua ciència; Els nostres naturalistes; Charles Darwin. Autobiografia; Bestiari; Oxigen; Herbari. Viure amb les plantes; Científics lletraferits; El jardí animat; Estimats volcans; i La ciència a taula.