Els microcrèdits en la cooperació mundial, a anàlisi en el darrer número de la revista ‘E-DHC’

  • Fundació General UV
  • 17 d’agost de 2019
 
Imatge de la portada del número 9 de la revista 'Quaderns electrònics sobre el desenvolupament humà i la cooperació’.
Imatge de la portada del número 9 de la revista 'Quaderns electrònics sobre el desenvolupament humà i la cooperació’.

La Càtedra UNESCO de la Universitat de València ha publicat el número 9 de la revista ‘E-DHC. Quaderns electrònics sobre el desenvolupament humà i la cooperació’, que dedica l’article central, signat pel professor Carlos Gómez Gil, a l’anàlisi dels microcrèdits en la cooperació mundial. La publicació la completen altres tres textos d’investigació i una ressenya literària, que mostren, com diu el director de la revista, Joan Lacomba, “la diversitat dels estudis sobre el desenvolupament i la seua multidimensionalitat”.

Gómez Gil, professor d’Anàlisi Econòmica a la Universitat d’Alacant, es fixa en els límits i les controvèrsies que acompanyen els microcrèdits, un dels instruments “més característics i estesos” de la cooperació més recent, afegeix Lacomba. Els microcrèdits han estat, últimament, una de les alternatives a la pobresa més recorregudes, en canvi, no s’ha informat prou dels seus riscos i tampoc no s’ha aprofundit en les autèntiques causes de la pobresa i les desigualtats estructurals.

D’altra banda, Rajae El Khamsi, de la Universitat Mohammed V de Rabat, titula el seu article ‘Las mujeres y el desarrollo en Marruecos: el papel del Estado y el movimiento feminista’, aprofundint en el rol que Estat i feminisme han jugat en el desenvolupament del Marroc en els darrers anys i assenyala el salt qualitatiu en la situació de les dones, però també recorda que encara resten moltes tasques per fer, especialment al medi rural.

D’un altre tema parla Iván Álvarez Rodríguez, llicenciat en Dret, i Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat d’A Corunya i Màster en Desenvolupament, Institucions i Integració Econòmica per la Universitat de València, qui dedica el seu article, titulat ‘¿Es la agroecología una alternativa viable para reducir la inseguridad alimentaria en África Subsahariana?’, a una altra estratègia de lluita contra la pobresa: l’agroecologia, eficient al continent africà front a la Revolució Verda duta a terme a Àsia.

L’últim article, ‘El rol del sector empresarial en el logro de los Objetivos de Desarrollo Sostenible’, és d’Eva Meza, estudianta de la Universitat de València, i duu a anàlisi un sector molt particular: les empreses petrolieres i del gas a Amèrica Llatina. La investigadora reconeix que aquestes empreses han operat amb un cert compromís amb els ODS mitjançant la Responsabilitat Social Corporativa; tanmateix l’assoliment de beneficis continua suposant un obstacle per a l’aplicació de polítiques de producció més sostenibles.

La ressenya literària sobre la ‘Guía de criterios de calidad en educación ambiental’, signada per Lilibeth Monserrate Santos, Màster en Cooperació al Desenvolupament, clou aquest número d’E-DHC, i ho fa dins d’una altra matèria clau per a avançar en els ODS.

Els ‘Quaderns electrònics sobre el desenvolupament humà i la cooperació’ és una revista d’investigació sobre cooperació al desenvolupament i processos de desenvolupament humà, editada per la Fundació General de la Universitat de València, que difon les recents aportacions d’experts en aquestes matèries i els treballs més interessants dels joves investigadors que han volgut orientar la seua línia de treball des de l’enfocament del desenvolupament humà, la cooperació i la pau.

Més informació: