La mirada neandertal, publicada per la Universitat, millor obra de divulgació científica en els premis de la UNE

  • Servei de Publicacions de la Universitat
  • 8 de juliol de 2021
 
Portada del llibre amb el cartell del premi
Portada del llibre amb el cartell del premi

L’obra de Valentín Villaverde, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de València, ha aconseguit el guardó com a millor obra de divulgació científica en els XXIV Premios Nacionales de Edición Universitaria que atorga la UNE i que, enguany, seran entregats al mes de novembre a la Universitat de València.

L’any del centenari segueix donant bones notícies a Publicacions de la Universitat de València. El dimarts 6 de juliol es va conéixer que l’obra La mirada neandertal. Orígenes del arte visual, publicada per l’editorial de la Universitat de València, ha estat guardonada en els XXIV Premios Nacionales de Edición Universitaria que atorga la Unión de Editoriales Universitarias Españolas en la categoria de Mejor Obra de Divulgación Científica.

L'autor del llibre, el catedràtic en Prehistòria per la Universitat de València Valentín Villaverde, ha expressat el seu agraïment pel premi: “M'alegra que l'enfocament multidisciplinari del llibre, definit per un diàleg entre l'evolució biològica i l'evolució cultural en un tema com és l'origen de les imatges visuals i l'expressió artística, haja sigut apreciat pel jurat”.

El llibre del catedràtic en Prehistòria per la Universitat de València Valentín Villaverde, publicat el 2020, forma part de la col·lecció Sin Fronteras, dirigida per Carolina Moreno amb coordinació de Soledat Rubio i coeditada per Publicacions, la Càtedra de Divulgació Científica i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació, de la Universitat de València, creada per a fomentar obres de difusió del coneixement des d’un punt de vista divulgatiu i que ja va ser premiada, en la XIX edició d’aquests mateixos premis, pel llibre Jugar a ser Dios. Los dilemas morales de la ciencia.

En el cas de La mirada neandertal, tal com ha apuntat el jurat a l’hora de fallar el premi, l’obra de Valentín Villaverde destaca per l’interés d’una proposta que combina l’atenció a la prehistòria amb la posada en valor de l’art primitiu. Se subratlla, per tant, que el llibre tracte d’establir un panorama explicatiu del naixement de l’art visual per a explicar els orígens d’aquest mode d’expressió i així poder saber de quina manera està interioritzat en la naturalesa humana.

“El llibre de Valentín Villaverde és una obra polièdrica que comparteix sabers de diferents disciplines i és capaç d'aconseguir un públic molt heterogeni, des d'estudiantat de batxillerat, universitari, fins a públic general. El paper de la coordinació de l'edició ha sigut essencial i valore molt positivament que s'haja visibilitzat la qualitat de l'edició, especialment en aquest centenari de PUV”, expressa Carolina Moreno.

Aquesta distinció compta amb una significació especial, ja que l’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 18 de novembre, dins del marc de celebració de l’Asamblea General de la UNE, que enguany serà acollida a la Universitat de València, on, a més, es concedirà el reconeixement a José Luis Canet, anterior director de PUV (2011-2020), com a soci d’honor de la UNE.

L’entrega dels premis durant la celebració de l’Asamblea de la UNE, els dies 18 i 19 de novembre, serà, per tant, el colofó final de la commemoració del centenari de Publicacions de la Universitat de València.