Mónica Giménez guanya el Premi d’Investigació Cientificotècnica d’Algemesí i Àngela Vidal, en la modalitat de joves

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de febrer de 2019
 
(D'esquerra a dreta): Mónica Giménez i Àngela Vidal.
(D'esquerra a dreta): Mónica Giménez i Àngela Vidal.

El treball presentat per Mónica Giménez, investigadora de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, ha aconseguit el primer premi de la XIV edició del Premi d’investigació Cientificotècnica d’Algemesí, dotat amb 5.000 €. A més, el nou premi per a joves investigadors de menys de 26 anys, dotat amb 1.500 €, ha sigut per a Àngela Vidal, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València i del CSIC.

El treball de Mónica Giménez Marqués (també recentment guardonada amb el Premio Talento Joven de la Comunidad Valenciana) estudia l’enginyeria de superfície Graftfast per a la millora de la furtivitat en nanopartícules MOF. La investigació d’Àngela Vidal Verdú és sobre la bioprospecció dels residus del Mediterrani, la caracterització de les comunitats microbianes i la cerca d’activitats degradadores del plàstic. Els premis es lliuraran l’1 de març a l’Ajuntament d’Algemesí, en un acte on les persones guanyadores explicaran el seu treball.

“Em sent molt agraïda d’haver rebut el Premi Ciutat d’Algemesí. Aquest reconeixement per a joves investigadors suposa un fort estímul que m’anima a continuar amb més il·lusió fent ciència”, ha destacat Mónica Giménez, química i doctora en Nanociència i Nanotecnologia per la Universitat de València. Actualment està al programa Juan de la Cierva-Incorporació en l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) i és col·laboradora del departament de Química Inorgànica. Estudia materials híbrids porosos intel·ligents que responen a estímuls, així com també sistemes biestables nanoestructurats. Les seues aportacions tenen implicacions en camps diversos com l’energia, el medi ambient i la salut.

Per la seua banda, Àngela Vidal destaca que el guardó “és un gran impuls per seguir la carrera investigadora, que per als i les joves la majoria de vegades ens sembla un camí incert, difús i sobretot inestable”. Va saber que era guanyadora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència, l’11 de febrer, “fet que encara em féu més il·lusió”, quan acabava d’arribar a Copenhaguen per a una estada en el Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability. Àngela Vidal estudia el Màster en Recerca i Desenvolupament en Biotecnologia i Biomedicina, i la investigació premiada la va realitzar al Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’I2SysBio.

El vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo, membre del jurat, ha destacat “l’excel·lent nivell dels treballs presentats” i la seua satisfacció “perquè dos d’ells són de joves investigadores de la nostra institució”. “És molt destacable la qualitat del treball presentat per Àngela Vidal. A més, el treball i la trajectòria científica de la guanyadora, Mónica Giménez, són realment impressionants.” El vicerector també ha agraït a l’Ajuntament d’Algemesí, en nom de la Universitat de València, aquesta iniciativa que compleix catorze edicions i que enguany ha incorporat una nova modalitat per a personal investigador menor de 26 anys.

El jurat ha estat format, a més de per Carlos Hermenegildo, per José Pío, coordinador institucional del CSIC; José Gabriel Torres, vicedegà de l’ETSE-Universitat de València; Salut Botella, professora de Biotecnologia; Rosa Cebrián, professora de Fisiologia; José Vicente Castell, director de la Unitat d’Investigació d’Hepatologia de l’Hospital La Fe; Francisco Javier Sáiz, catedràtic d’Enginyeria Electrònica; Mª Antonia Ferrús, catedràtica de Microbiologia; la regidora Palma Egido i l’edil Pere Blanco; i l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano. El professor d’Informàtica Jaume Segura ha sigut el secretari del jurat.

 

Vint-i-quatre treballs

El premi al millor treball per a joves investigadors de la Ribera, dotat amb 1.500 €, ha sigut per a Óscar Gil Castell pel seu treball sobre les nanofibres de PCL/Ge amb característiques a mida per a aplicacions biomèdiques en el camp de l’enginyeria de teixits.

En aquesta edició s’han presentat 24 treballs a aquest certamen científic, huit d’ells procedents de ciutats de la Ribera. S’han concedit quatre accèssit per a Adrián Cárdenas Castell, Juan Ernesto Solanes Galbis, José Gabriel García Pardó i Inés Pulido Endrino. També dues mencions honorífiques per a Máximo Cobos Serrano i Adrián del Río Vega.