Mor l’exsecretari general de la UV Antoni Martínez Andreu

  • Gabinet de la Rectora
  • 6 d’agost de 2020
 
Acte_ETSE
Antoni Martínez Andreu, primer per la dreta, junt a la directora i subdirectora de l'ETSE i el director del Departament d'Enginyeria Química

El professor Antoni Martínez Andreu, qui va ser catedràtic d’Enginyeria Química i secretari general de la Universitat de València en l’equip del rector Ramon Lapiedra, va morir la vesprada del passat 5 d’agost. Jubilat des de feia tres anys, va destacar pel seu compromís i participació en òrgans de gestió i govern universitaris.

Llicenciat i Doctor en Química per la Universitat de València, el professor Antoni Martínez Andreu destacà pel seu paper en el moviment del Professorat No Numerari (PNN) que reivindicava l’autonomia universitària i l’existència de drets democràtics, laborals i sindicals entre els anys 70 i 80 del passat segle XX, fins l’aprovació de la Llei de Reforma Universitària (LRU) de 1983.

Fundador, cap a novembre de 1982, junt als professors Ramon Lapiedra, Josep Lluís Blasco i Vicent Martínez Sancho, entre d’altres, del Col·lectiu Joan Lluís Vives, que pretenia la defensa i promoció dels valors culturals i nacionals del País Valencià, jugà un paper destacat en el Claustre Constituent i en l’elecció del professor Ramon Lapiedra com a rector de la Universitat de València, l’any 1984.

Membre del Claustre Constituent que aprovà els Estatuts de la Universitat de València, va ser Secretari General de la Universitat en el primer equip del rector Ramon Lapiedra, i continuà essent membre del Claustre al llarg d’un ample període de temps, així com de la Junta de Govern i del Consell de Govern de la Universitat.

Catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat de València, la seua investigació es va centrar en la termodinàmica de dissolucions, alhora que continuava participant de la gestió i política universitàries. Així, va ser membre, també, de les Juntes de Centre de la Facultat de Química i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) de la Universitat de València.

La seua tasca, especialment des de la direcció del Departament d’Enginyeria Química, que va ocupar en dos períodes diferents, i al llarg de dos mandats consecutius en cadascun d’ells, va ser decisiva en la creació de l’actual ETSE.

En reconeixement a aquesta tasca destacada, l’Escola, en un acord pres per la unanimitat de la seua Junta de Centre, va dedicar el laboratori 4.0.7 al professor Antoni Martínez Andreu en un acte celebrat el 6 de març de 2019. Pot consultar aquesta notícia a la web de l’ETSE, seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/QYtjPw0

En conèixer la notícia del seu traspàs, la rectora de la Universitat de València ha lamentat la pèrdua de qui va ser catedràtic de la Universitat de València i ha recordat la figura del professor Martínez Andreu, a qui ha qualificat com ‘un home compromès, coherent i lluitador’.

 

_______

Aquesta notícia ha estat elaborada per l'àrea de Comunicació Institucional del Gabinet de la Rectora de la Universitat de València, i es basa en informacions contingudes als arxius de càrrecs universitaris i en les següents obres:

  • Beltran, A. (2003) Ramon Lapiedra: la raó cívica. València: Universitat de València.
  • Martínez Andreu, A. (2001): ‘D’un temps i d’una Universitat’, en Guia I Marín, J. (coord.): Per l’autonomia universitària. Commemoració dels 15 anys dels Estatuts de la Universitat de València. València: Universitat de València, pàgs. 21-24.

 

Arxivat en: