Mor Oliver Williamson, Premi Nobel d’Economia i Dr. ‘Honoris Causa’ per la UV

  • Gabinet de la Rectora
  • 26 de maig de 2020
 
Oliver Williamson
Oliver Williamson

El Premi Nobel d’Economia 2009 i Doctor ‘Honoris Causa’ per la Universitat de València 2004, Oliver Williamson, va morir el passat dia 21 de maig. La rectora de la Universitat de València, en nom de la comunitat universitària, expressa el condol institucional pel traspàs de qui va ser un referent en l’economia de l’empresa i les organitzacions.

Oliver E. Williamson (1932-2020) antic catedràtic d’Administració d’Empreses, Economia i Dret a la Universitat de Califòrnia (UC) Berkeley, va morir el passat dia 21 de maig com a conseqüència d’una pneumònia complicada per problemes de salut previs, segons ha informat la Haas School of Business de la UC Berkeley en una informació al seu portal de notícies.

Perfil biogràfic d’Oliver Williamson

Graduat en 1955 per la MIT Sloan School of Management de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), va obtenir un màster en Direcció d’Empreses (MBA) a la Stanford University en 1960 i es va doctorar el 1963 a la Carnegie Mellon University, va impartir docència tant a Berkeley com a les universitats de Pennsylvania i Yale.

Com destaca el catedràtic de Direcció d’Empreses de la Universitat de València José Pla Barber, ‘Oliver Williamson és considerat com un dels autors més representatius de la Nova Economia Institucional, i és l’abanderat de la moderna Economia de les Organitzacions”.

Així, les seues aportacions, que van més enllà de la ciència econòmica, abastant també la Sociologia, l’Antropologia i el Dret, es va centrar específicament en la contribució al tractament sistemàtic dels costos de transacció i en l’anàlisi dels límits de l’empresa.

L’enfocament multidisciplinar aplicat pel Dr. Williamson en les primeries de la dècada dels anys 1970 no era convencional en aquells temps i, com destaca la universitat de Berkeley en el seu comunicat, va ser descrit pel propi autor com una barreja de Ciències Socials amb Teoria Econòmica Abstracta, abastant no sols l’estructura formal de les organitzacions sinó també la seua cultura i les seues normes socials.

La Teoria dels Costos de Transacció (1975, 1985) ha estat aplicada per justificar l’existència de diferents formes d’organització. En eixe sentit, el Dr. Barber destaca que ‘els principis d’aquesta teoria també han estat aplicats per explicar el paper de la cultura corporativa, la contractació interna i ordenació dels sistemes d’incentius i, especialment, d’adopció de certes decisions estratègiques, com ara la integració vertical, les fusions o adquisicions, les aliances estratègiques, la internacionalització o l’outsourcing’.

La relació de Williamson amb la Universitat de València és antiga, i es va estretir l’any 2003 amb la seua participació en unes jornades sobre la influència de la seua teoria en la Direcció d’Empreses organitzada pel Dr. Pla.

També va participar en dues sessions del màster d’Estratègia i, l’any 2010, en una conferència al Paranimf de la Universitat i la seua visita al Parc Científic de la Universitat de València.

En reconeixement als seus rellevants mèrits i aportacions en l’àmbit de l’economia de l’empresa, per iniciativa del Departament de Direcció d’Empreses ‘Juan José Renau Piqueras’, i a proposta de la Facultat d’Economia, el Consell de Govern va concedir al prof. Oliver E. Williamson la distinció de ‘doctor honoris causa’ per la Universitat de València.

En aquest enllaç es pot accedir als documents, imatges i vídeo complet de la cerimònia d’investidura, celebrada el 28 d’octubre de 2004: http://links.uv.es/w8tJmZp 

L’any 2009, Oliver Williamson va rebre el Premi Nobel d’Economia per les seues investigacions en el procés de presa de decisions en l’empresa i organitzacions.

En conèixer la noticia del seu traspàs, el prof. José Pla, qui va exercir de padrí en la cerimònia d’investidura del Dr. Williamson, va destacar que ‘tot i el seu reconeixement a nivell mundial, era una persona molt propera, amable i humil’.

El degà de la Facultat d’Economia, José Manuel Pastor, destacà l’orgull d’aquesta Facultat de la Universitat de València per haver comptat amb aquest destacat economista en diferents ocasions en aquest centre, i ha lamentat profundament la seua mort.

En una línia semblant s’ha expressat la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, qui ha transmès el condol institucional a la Facultat d’Economia i, també, a la University of California – Berkeley.

Imatges: