Música i poesia per a la nit de Serenates amb el Colectivo Mortero

  • 7 de juliol de 2016
 
Música i poesia

El Claustre de La Nau acull aquest dijous, 7 de juliol, ‘La pell possible’, un concert-recital de poesia contemporània valenciana i en valencià a càrrec del Colectivo Mortero. Aquesta proposta s’emmarca en el Festival Serenates que fins al pròxim diumenge ompli de música el claustre històric de la Universitat, totes les nits, a les 22:30 hores. Tot el programa.

‘La pell possible’ és un concert-recital de poesia contemporània valenciana i en valencià. Es tracta de fer valdre el treball de poetes vius (homes i dones) que estan en actiu. És un espectacle multidisciplinari en què es barreja la veu, la música instrumental en viu, la música creada per ordinador, la veu en directe i la veu processada, projeccions de vídeo i disseny d’il·luminació, per endinsar-se en la realitat metafísica de la paraula poètica, i en l’efecte que aquesta produeix sobre l’espectador. La poesia és el gènere que més s’acosta a l’abstracció de la música, el que més a prop està de traduir els sentiments i les emocions humanes en alguna cosa pareguda a la creació narrativa i intel·ligible. 

El Colectivo Mortero és una companyia creada el 2015 per Paula Miralles (actriu), Pilar Parreño (violista), Esther Vidal (violinista) i David Alarcón (compositor) amb la intenció de desenvolupar les seues pròpies propostes artístiques. En els seus primers treballs posen l’accent en el maridatge de música i paraula, i cerquen diferents llocs des dels quals explorar la relació entre aquests dos llenguatges. La poesia ha sigut, fins al moment, el focus principal de la seua recerca artística, centrada més en la recepció del vers mitjançant la veu, la interpretació i la música en directe; es desprén així del marc que captura la poesia en la seua lectura sobre paper. 

En els seus treballs utilitzen diversos formats com el vídeo, la veu i la seua transformació, la música instrumental en viu i l’electroacústica, amb l’objecte de completar aquest significat que la paraula poètica busca transmetre. Fins el moment han realitzat tres espectacles, inclòs aquest mateix, a cavall entre musicals i performatius: ‘Sollozo terrestre’; ‘Paisajes sonoros’, amb poemes de Miguel Labordeta i Carlos Fernández López; ‘Cuando tú me leas dentro de mil años’, monogràfic de Miguel Labordeta; i ‘La pell possible’, un projecte interdisciplinari que explora la llengua valenciana i la seua poesia contemporània per a fer-la accessible i pròxima. 

El festival Serenates està organitzat per la Universitat de València i CulturArts, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, i la Fundació Banc Sabadell. 

Arxivat en: Festival Serenates