Naix Docufòrum, una sèrie audiovisual de la Universitat de València amb vocació social i territorial

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 14 de març de 2019
 
Imagen de la noticia

Aquest dijous 14 de març el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit la presentació de Docufòrum, una sèrie de documentals produïda per la Universitat de València que naix amb vocació de projectar-se a les comarques del territori valencià com a punt de partida en fòrums de debat. Els cinc primers vídeos realitzats en 2018 s'han centrat en l'Economia del Bé Comú, el cooperativisme valencià, els paisatges turístics valencians, el mercat laboral valencià i l'exclusió social.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha presentat aquest dijous 14 de març a l'Aula Magna de la Nau de la Universitat aquest programa de documentals pluridisciplinaris al costat del vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i els representants de les entitats que han contribuït al finançament d'aquesta sèrie: Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació i director general de LABORA; Francisco Álvarez, director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana; José Luis Wagner, responsable de l'àrea de competitivitat turística de Turisme Comunitat Valenciana; i Francisco Alós, director de Responsabilitat Social Empresarial de Caixa Popular.

La rectora de la Universitat, Maria Vicenta Mestre, ha destacat “la factura audiovisual d'aquesta sèrie, que evidencia la gran qualitat no solament de la investigació que es desenvolupa a la Universitat de València, sinó de l'equip del TAU, que lidera a nivell espanyol el sector audiovisual universitari”.

Per a la rectora, en una societat com l'actual, caracteritzada per la creixent importància de l'audiovisual lligat a la comunicació interpersonal, Docufòrum aporta “noves formes de contar històries, de posar en valor el que es fa a la Universitat de València en favor de la societat valenciana, complint així el que estableixen els nostres objectius: la contribució al desenvolupament cultural, social i material del nostre poble, i de la societat valenciana”.

El vicerector Jorge Hermosilla ha incidit en la importància de la col·laboració institucional, perquè “aquest programa no hauria sigut possible sense el suport d'institucions i entitats compromeses amb la societat valenciana, que han fet possible que Docufòrum comprenga 20 projectes audiovisuals que estaran acabats a la fi d'aquest any”, ha assegurat el vicerector.

Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació, ha lloat la producció del documental sobre el mercat laboral valencià que posa l'accent en “la importància del territori com a únic factor productiu que aporta diferència i no es pot copiar ni deslocalitzar”.

Francisco Álvarez, director general d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, ha subratllat la necessitat de transmetre a la societat conceptes com l'Economia del Bé Comú a través de mètodes divulgatius tan eficaços com els vídeos de Docufòrum.

José Luis Wagner, responsable de l'àrea de competitivitat turística de Turisme Comunitat Valenciana, ha destacat l'eficàcia del programa Docufòrum perquè “s'ha realitzat un vídeo sobre els paisatges valencians molt dinàmic i directe que arribarà amb facilitat a l'imaginari de la societat valenciana”.

Francisco Alós, director de Responsabilitat Social Empresarial de Caixa Popular, ha lloat els dos documentals finançats per Caixa Popular, “el cooperativisme valencià” i “Joventut i exclusió social” i ha assegurat que Docufòrum evidència el compromís de la Universitat de València amb la societat valenciana, “un compromís que comparteix Caixa Popular, la participació del qual en aquest projecte obeeix a la voluntat de la cooperativa d'aconseguir una societat més justa i sostenible”.

Docufòrum, un projecte transmediàtic

Docufòrum és un format audiovisual liderat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i realitzat en alta definició (HD) pel Taller d’Audiovisuals de la Universitat (TAU), que aborda amb un estil documental temes d'actualitat i interès social. Els documentals es projectaran en el territori valencià emmarcats en un programa de fòrums de debat que aquest Vicerectorat organitzarà a les comarques valencianes, amb un enfocament transmediàtic que discorre entre activitats i vídeos documentals. A més aquests audiovisuals estaran disponibles per als centres d'ensenyament de la Comunitat Valenciana, i seran el motiu d'un programa per a la televisió valenciana.

Docufòrum no solament naix amb vocació divulgativa, sinó que a més pretén estimular el debat i la participació social. Els documentals tenen una durada de 15 i 20 minuts, cadascun d'ells dóna veu als principals actors del tema a tractar i es conjuguen opinions d'especialistes tant de la Universitat de València com de l'àmbit social o empresarial. S'està preparant una nova temporada d'aquesta sèrie documental, de manera que a la fi de 2019 hi haurà una vintena de documentals; a les temàtiques que s'han abordat en 2018 s'afegiran altres noves com la història de la Universitat de València a Ontinyent, el valor patrimonial del Tribunal de les Aigües, la formació en cultura Territorial o la importància de l'Horta de València

Docufòrum, un programa coral i participatiu

Docufòrum és resultat d'un treball coral en el qual els guionistes han sigut els professors de la Universitat de València Francisco Martínez (Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Informació) i Rafa Roca (Filologia Catalana), que han procedit a la redacció de cada guió a partir dels continguts proporcionats pels experts que intervenen en cada capítol de la sèrie.

En aquesta primera temporada els responsables de continguts han sigut: en el documental “L'Economia del Bé Comú”, Joan Ramón Sanchis, director de la Càtedra d'Economia del Bé Comú de la UV; en “El cooperativisme valencià”, el director de IUDESCOOP, José Luis Monzón; en “Paisatges turístics valencians”, la professora del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la UV, Walesska Schlesinger, i el vicerector Jorge Hermosilla, que també ha estat al capdavant en el vídeo “El mercat laboral valencià i el territori”; i en el documental “Joventut i exclusió social” les productores de continguts han sigut les professores de la Facultat de Psicologia Paula Samper, Elisabeth Malonda i Ana Llorca.

Imatges: