La Nau acull un debat sobre els nous totalitarismes en la democràcia a través de la política i la psicoanàlisi

  • Gabinet de Premsa
  • 16 de maig de 2019
 
Cartell
Cartell

El Centre Cultural La Nau acull aquest divendres 17 de maig, la II Conversa del Zero Abjection Democratic International Group (Zadig) de València, titulada ‘La democràcia amenaça. Entre la burocràcia i les noves formes de totalitarismes’. El debat, organitzat per Zadig-València, tindrà lloc en el Paranimf de la Nau a les 19 hores i estarà presidit per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València. L'entrada és lliure fins completar aforament.

L'auge de l'extrema dreta a Europa ha obert un nou debat en el si de la democràcia europea sobre la possibilitat de recuperar la sobirania dels estats-nació, que posa en qüestió l'estat de dret afermat en la Unió Europea. Les polítiques d'odi han augmentat en països com Hongria, República Txeca, Itàlia, Àustria o Alemanya, i fins i tot a Espanya, i han aparegut noves formes de totalitarisme.

 Aquest fenomen europeu serà el tema central del debat de la II Conversa del Zadig-València, que s'analitzarà a través de la psicoanàlisi i la política. Amb aquest objectiu, la conferència comptarà amb la participació de José Luís Villacañas, director del departament de Filosofia i Societat de la Universitat Complutense de Madrid; amb Adolf Beltrán, director de eldiario.es a la Comunitat Valenciana; amb la periodista Lola Bañón, professora de periodisme en la Universitat de València i analista especialitzada en Orient Pròxim i el Mediterrani; amb Pilar Requena, periodista i reportera del programa ‘En Portada’ de TVE i professora de relacions internacionals; i Joaquín Caretti, psicoanalista, membre de l'Associació Mundial de Psicoanàlisi i responsable de la xarxa Zadig a Espanya. La trobada estarà moderada per Xavier Giner, psicoanalista, membre de l'Associació Mundial de Psicoanàlisi i professor de Disseny de Producte en l'EASD-València, inscrit en la xarxa Zadig.

El Zadig és un grup internacional creat el 14 de maig de 2017 a França, l’objectiu del qual és posar en qüestió aquells temes i causes de l'actualitat considerades rellevants a través de la psicoanàlisi. D'aquesta manera, aposta per acostar als polítics i a la ciutadania el discurs analític, aplicat en les temàtiques que afecten a la vida quotidiana dels ciutadans.