La Nau acull un debat sobre les noves formes de diàleg entre el públic i l’obra artística

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 24 de gener de 2019
 
'Bajo un cielo rosa'. Fotografia del projecte 'La vida de dos'. Óscar Vázquez Chambó.
'Bajo un cielo rosa'. Fotografia del projecte 'La vida de dos'. Óscar Vázquez Chambó.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dimecres 23 de gener el debat ‘Exposiciones dialogadas’, en el qual s'abordaran les noves maneres d'establir un diàleg entre el públic i l'obra artística a través de mitjans representatius com el curtmetratge, el fotollibre o la fotografia exposada a sala i portada a la seua realitat en diferents representacions. El tema del debat prengué com a referent el treball de l'artista Óscar Vázquez Chambó i el seu curtmetratge La vida de dos.

En el debat participaran Óscar Vázquez Chambó, autor del projecte ‘La vida de dos’, Alejandro Villar Torres, professor d'Història a la Universitat  de València i comissari de l'exposició ‘La vida de dos’, Manuel Millán, doctor en Comunicació per la Universitat CEU Cardenal Herrera, i Javier Azcona, guionista i realitzador documental.

En primer lloc, es projectarà el curtmetratge La vida de dos d'Óscar Vázquez Chambó i tot seguit s’obrirà un col·loqui entre els ponents sobre aquest projecte i el procés creatiu que l'engendra. “Van ser cinc anys de treball, però tinc la impressió que ha durat tota una vida”, expressa l'autor. En la xarrada, també s'abordaran aspectes pictòrics sobre el costumisme transcendent d'Edward Hopper o el pop personal de David Hockey que van influir en la seua obra fotogràfica. I es tractaran els referents de l'autor en el procés de creació del curtmetratge: el cinema finlandès d'Aki Kaurismäki, la sinceritat brutal d'Ingmar Bergman, els enquadraments d'Alfred Hitchcok o la crueltat de Quentin Tarantino.

La vida de dos posa en escena de l'art l'univers quotidià i familiar de l'artista, que reflexiona sobre la vida dels seus pares, el seu passat i el seu present, a través de jocs de color que ens situen en atmosferes simbòliques diferents. L'autor parla d'un univers familiar en què és partícip del procés dins i fora de l'escena representativa. Segons el comissari de l'exposició, Alejandro Villar, tot està envoltat d'un torbador fatalisme, com si aquest treball servira de preparació emocional de l'artista davant la imminent vellesa dels seus progenitors, que exerceixen una resistència a la degeneració dels seus valors, del seu amor i dels seus costums. “No és un homenatge, és un exercici valent d'indagació psicològica en l'ecosistema familiar, per reconèixer la independència i el respecte al món dels seus pares”, indica el comissari.

Óscar Vázquez Chambó (Algemesí 1972). Fotògraf i dissenyador.

Després d'una dècada en televisió, Óscar Vázquez Chambó s'instal·la al seu propi estudi de fotografia i disseny. La seua obra ha sigut exposada a la Galeria Ibalart, la Galeria Ciclorama, El Fotómata, el MuVIM i el Museu Universitat d'Alacant. Ha participat en festivals d'art com FAP, Efímer, Incubar-te, Ciutat Vella, Intramurs, Art Open Views i en les fires d'art de València, Estampa de Madrid i Hardcore de Miami. Ha sigut finalista en diferents concursos i va obtenir el segon premi en NouBotànic 2009 (València). El seu treball ‘Sisters’ va ser seleccionat en els EAC 2016 (XVI Concurs de Trobades d'Art Contemporani. Museu Universitat d'Alacant). Ha publicat el seu treball col·lectivament en el llibre Contemporáneos, 30 fotógrafos de hoy, editat per La Fábrica i presentat en Photo Book Week dins de Photoespaña 2015, i ha exposat col·lectivament en PHE OFF 2016 a la Galeria BAT amb el col·lectiu Contemporáneos. El seu últim projecte ‘La vida de dos’, que conté fotografies, un curtmetratge i un llibre, es va exposar a la Sala d’Exposicions d'Algemesí (Ribera Alta) i en l'editorial La Fábrica (Madrid).