La Nau acull unes jornades dedicades a Karl Marx amb motiu del bicentenari del seu naixement

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 20 de novembre de 2018
 
Karl Marx.
Karl Marx.

El Centre Cultural La Nau acull unes jornades els dies 19 i 20 de novembre dedicades a la figura de Karl Marx sota el títol ‘Pensar amb Marx el món de hui’ i amb motiu del bicentenari del naixement del filòsof alemany. Els actes estan organitzats pel Fòrum de Debats de la Universitat de València, la Fundació d’Investigacions Marxistes, el Colectivo Bicentenario Marx i la Librería Primado. L’entrada (19 hores, Aules Seminari) és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

Aquest dilluns, 19 de novembre, se celebrà una taula redona amb la participació d’Andrés Piqueras, professor de sociologia de la Universitat Jaume I; Eduardo Sánchez Iglesias, director de la Fundació d’Investigacions Marxistes; i presentà Marga Sanz, directora de la revista del Partit Comunista d’Espanya: Nuestra Bandera.

La Fundació d’Investigacions Marxistes, una de les organitzadores de les jornades, és una entitat cultural privada promoguda pel Partit Comunista d’Espanya, fundada a Madrid l’any 1978. El seu objectiu és el de "promoure, impulsar i organitzar estudis, seminaris, debats, biblioteques, centres de documentació, publicacions, ajuda al desenvolupament i, en general, tota classe d’activitats i iniciatives, en l’àmbit de la cultura, les arts, les ciències i la cooperació internacional, inspirant-se en el marxisme com a corrent teòric i polític, i amb les finalitats de l’alliberament de l’home, la solidaritat internacional i la transformació de la societat".

Les jornades dedicades a Karl Marx prossegueixen aquest dimarts 20 de novembre amb la presentació del llibre de Daniel Bernabé, La trampa de la diversidad. Cómo el neoliberalismo fragmentó la identidad de la clase trabajadora. En l’acte intervindrà la historiadora Dolors Sánchez i l’autor del llibre.

L’obra de Daniel Bernabé analitza com les guerres culturals i els conflictes sobre drets civils s’han centrat en camps merament simbòlics, i s’ha deixat de costat que els problemes es troben en l’aspecte econòmic i laboral, en l’estructura. Les qüestions com el matrimoni homosexual, la memòria històrica, el llenguatge de gènere o l’educació per a la ciutadania han copat les portades dels mitjans i creen polèmica. I en opinió de l’autor, no es busca un gran relat que unisca persones diferents en un objectiu comú, sinó exagerar les especificitats per satisfer l’angoixa d’un present sense identitat de classe.